Política 14/01/2019

ERC s'inclina per vetar la tramitació dels pressupostos i diu que valora una esmena a la totalitat

Reclama gestos a Sánchez per posar fi a la repressió i resoldre el conflicte

Núria Orriols
2 min
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant la roda de premsa del partit

BarcelonaLa portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha afirmat aquest dilluns que els republicans s'inclinen per presentar una esmena a la totalitat als pressupostos, encara que ha matisat que s'ha d'acabar de decidir –hi ha temps fins al 8 de febrer–. "La situació que vivim a Catalunya és d'excepcionalitat", ha afirmat, i això està associat a un no als pressupostos, que no serveixen per acabar amb la "vulneració" de drets. "Pedro Sánchez ha seguit amb la repressió de Mariano Rajoy", ha dit Vilalta, i ha afegit que si no hi ha canvis de posicionament del govern espanyol, ERC tampoc negociarà ni canviarà el seu no als comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la inversió en infraestructures que ha anunciat el govern espanyol, Vilalta li ha exigit una "solució política" al conflicte. "Això no va de partides pressupostàries. Això ho podríem negociar si no hi hagués un marc de repressió. No hi ha normalitat al nostre país, no ens trobaran per negociar partides concretes dels pressupostos perquè no va d'això. No ens hi trobaran. Ens trobaran en el debat pels drets i la democràcia", ha afirmat.

Sobre l'enganxada amb el president, Quim Torra, la setmana passada –quan va amenaçar amb una crisi de govern si no hi havia un no als pressupostos–, Vilalta ha puntualitzat que ERC ja "fa molts dies" que rebutja els comptes. Ara bé, com va fer el diputat Joan Tardà, també ha dit que malgrat que volen la "unitat d'acció" la decisió la prendrà el grup parlamentari republicà a Madrid.

Vilalta ha afegit que ERC treballarà per una "estratègia" conjunta amb el PDECat al Congrés de Diputats. Precisament, aquest dilluns la direcció del Partit Demòcrata està reunida a Waterloo amb l'expresident Carles Puigdemont. La direcció de la formació, capitanejada per David Bonvehí i Míriam Nogueras, està dividida sobre aquesta qüestió: malgrat que mantenen el no final als pressupostos, la majoria de l'executiva aposta per permetre, almenys, la tramitació a la cambra espanyola per donar marge al diàleg amb el govern espanyol. Nogueras, però, s'ha pronunciat en contra també d'aquest punt.

Els pilars de la defensa dels advocats

D'altra banda, Vilalta també s'ha referit al judici. Ha afirmat que ERC l'afronta com un "judici polític" i ha assegurat que "acusarà l'Estat" de "persecució" de l'independentisme. "L'Estat acabarà pagant-ne el preu", ha afirmat la portaveu. "Afrontem aquest context amb tota la dignitat. És un judici a la democràcia, ja que persegueix les urnes i el vot, i estem convençuts que guanyarem amb més democràcia", ha assegurat.

Vilalta ha afegit que els advocats dels presos d'ERC es basaran en tres pilars en el judici: defensar la legalitat i la legitimitat del projecte independentista per de poder decidir el futur de Catalunya en referèndum; el rebuig dels fets que relata la Fiscalia, perquè consideren que no hi ha hagut violència i que, per tant, no hi ha els delictes de rebel·lió i sedició; i finalment "acusar" l'Estat de vulnerar els drets fonamentals amb l'objectiu d'"eliminar" i "criminalitzar" l'independentisme.

stats