Política 08/06/2020

ERC amenaça amb "mesures legals" si Sánchez no fa canvis al decret de la nova normalitat

Tot i això manté la voluntat de reactivar la taula de diàleg amb el govern espanyol

Quim Bertomeu
3 min
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns en roda de premsa.

BarcelonaLa treva de desavinences que ERC i el PSOE van semblar firmar la setmana passada amb l'acord per la sisena pròrroga de l'estat d'alarma ha durat poc. Aquest dilluns els republicans s'han mostrat indignats amb el contingut del decret que ha fet el govern espanyol per gestionar la nova normalitat i han amenaçat amb emprendre "mesures legals" si no hi introdueix canvis. Esquerra considera que el decret busca perpetuar la "recentralització" de competències de la Generalitat cap a l'Estat que ha estat vigent durant tot l'estat d'alarma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la posició dels republicans traspua la sensació de sentir-se enganyats pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Quan van pactar amb el PSOE la sisena pròrroga de l'estat d'alarma, ERC va proclamar que gràcies a aquell acord es posava fi a la usurpació de competències, sobretot en l'àmbit de Salut, que havia fet l'executiu central. Així, els republicans consideren que Sánchez no només no compleix aquell acord, sinó que agreuja el problema amb el nou decret. En roda de premsa telemàtica, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat una "rectificació" perquè el decret no sigui un nou obstacle perquè la Generalitat pugui tenir "tot els recursos per gestionar" la desescalada i el retorn progressiu a la normalitat. Des del govern espanyol, admeten que està havent-hi contactes amb diferents partits però defensen la necessitat de dotar de poders el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en cas d'un rebrot, informa Mariona Ferrer i Fornells.

Si el decret s'aprova i acaba recentralitzant competències de nou, el govern espanyol posaria en un compromís Esquerra i la seva estratègia pactista amb Madrid, que li ha valgut més d'un enfrontament a Catalunya amb JxCat. "Nosaltres sempre hem tingut la mà estesa i només ens hem trobat amb improvisacions i imposicions", ha lamentat Vilalta. El que no ha fet la dirigent republicana és precisar a quin tribunal portarien aquestes mesures legals. Esquerra porta molts anys sent molt crítica amb els dues principals instàncies judicials espanyoles: el Constitucional i el Suprem. El republicans confien que arribi la rectificació del govern central i no ho hagin de precisar mai. "El decret és una nova ingerència a les competències de la Generalitat, però encara estan a temps de rectificar", ha conclòs.

Cs veu amb bons ulls el decret

A l'altra cara de la moneda hi ha Ciutadans, que tot i haver-se acabat les pròrrogues de l'estat d'alarma continua amb la voluntat pactista amb el govern espanyol. El portaveu del partit taronja, Edmundo Bal, ha assenyalat que han traslladat a la Moncloa una bateria de "millores tècniques" al decret a canvi d'avalar-lo al Congrés i que tenien la intenció de negociar fins l'últim moment. Però a grans trets Bal no li ha vist problemes i ha recordat l'acord segellat la setmana passada en què justament Pedro Sánchez es comprometia a regular la nova normalitat abans del 15 de juny.

Malgrat tot, diàleg

Tot i amenaçar amb portar el govern espanyol als tribunals, els republicans insisteixen que cal reactivar la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat per abordar el conflicte polític. Es va posar en marxa del 26 de febrer, però va quedar suspesa amb el coronavirus. Així, per a Esquerra, no és incompatible denunciar Sánchez i la vegada voler mantenir-hi una trobada. Vilalta ha defensat que és "evident" que no es pot "confiar" en el govern espanyol, però la recepta per afrontar-ho és intentar dir-li a la cara aprofitant aquesta taula. Els republicans no han volgut polemitzar amb el president de la Generalitat, Quim Torra, que divendres va qüestionar aquest instrument, i s'han limitat a confiar que la taula es tornarà a reunir el juliol i que "els presidents" –Torra i Sánchez– seran els encarregats de posar-hi una data.

stats