Política 04/06/2018

Els tres acompanyants de Puigdemont a Alemanya queden en llibertat sense mesures cautelars

L'empresari Josep Maria Matamala no es presenta a declarar a l'Audiència Nacional

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L'historiador Josep Lluís Alay (mig) arribant a declarar a l'Audiència Nacional acompanyat de l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas (dreta).

MadridLlibertat sense cap mesura cautelar per als tres acompanyants de Carles Puigdemont a Alemanya, l'historiador Josep Lluís Alay i dos mossos d'esquadra, que aquest dilluns han declarat a l'Audiència Nacional per un presumpte delicte d'encobriment –que pot comportar fins a tres anys de presó–. El jutge Diego de Egea ha decidit deixar-los en llibertat després d'una declaració llampec de poc més d'una hora, tal com ha avançat l'advocat d'Alay i també de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, i han confirmat fonts de l'Audiència Nacional. Cuevillas considera que la posada en llibertat sense cautelars demostra que el cas "no té cap rellevància penal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La declaració s'ha produït més de dos mesos després de la seva detenció per la Policia Nacional per haver acompanyat Puigdemont cap a Bèlgica en cotxe un cop reactivada l'euroordre quan va ser detingut per la policia alemanya. Qui no s'ha presentat a l'Audiència Nacional és l'amic personal de l'expresident de la Generalitat, Josep Maria Matamala. L'empresari gironí al·lega que la seva residència és a Bèlgica i que no n'ha sigut notificat, segons informa l'ACN. De Egea ha demanat així a la Policia Nacional que esbrini el lloc de residència i domicili de l'empresari per tornar-lo a citar a declarar.

Segons les mateixes fonts, els dos mossos només han respost a les preguntes del seu advocat i han defensat que van anar a buscar Carles Puigdemont en cotxe un cop reactivada l'euroordre per portar-lo a la fiscalia belga. Quan els periodistes li han demanat el motiu real del viatge –per què van agafar un cotxe per anar a buscar Puigdemont a Finlàndia en lloc d'agafar un avió– Cuevillas ha respost que "no veia cap transcendència a la pregunta". La fiscalia no ha aclarit si tornarà a demanar la declaració de Matamala.

El mateix jutge que porta el cas dels CDR

Josep Maria Alay ha arribat a l'Audiència Nacional a les 9.36 acompanyat de l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas, que també exerceix la defensa de Puigdemont. Tant el professor com els dos mossos d'esquadra van ser detinguts el 28 de març a Barcelona a petició de la fiscalia. El jutge De Egea és el mateix que porta el cas dels Comitès de Defensa de la República (CDR) a l'Audiència Nacional.

Tant Alay com els dos mossos i Matamala acompanyaven Puigdemont a Bèlgica des de Finlàndia quan va ser detingut el 25 de març a Alemanya. Llavors la policia no va presentar càrrecs contra ells, però la fiscalia general de l'Estat va anunciar de seguida que havia obert una investigació per un presumpte delicte d'encobriment. De Egea, en aquest cas, s'ho ha pres amb calma i no els ha citat a declarar com a imputats fins al cap de dos mesos.

stats