Política 01/10/2019

L'independentisme demana una "resposta massiva" a la sentència però no detalla les mobilitzacions

Entitats i partits aposten per "la lluita no-violenta i per la desobediència civil i pacífica"

Quim Bertomeu
3 min
L'exdiputat de la CUP al Parlament David Fernández en l'acte unitari de partits i entitats independentistes.

BarcelonaEls partits i les entitats independentistes han fet una crida aquest dimarts a la ciutadania a donar "una resposta massiva" des dels carrers quan es doni a conèixer la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. Ho han fet en un acte des dels Jardins de la Sedeta de Barcelona coincidint amb el segon aniversari del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El periodista Martí Anglada, la historiadora Anna Sallés i l'exdiputat de la CUP David Fernàndez han sigut els encarregats de llegir una declaració en què han apostat per respondre al veredicte judicial a través de "la lluita no-violenta i la desobediència civil i pacífica".

"La sentència condemnatòria als líders polítics i socials del país suposarà l'atac més gran als nostres drets fonamentals. I, per tant, avui fem una crida al conjunt de la ciutadania a respondre de manera massiva des de la lluita no-violenta i la desobediència civil", han resumit els oradors.

La declaració també ha demanat teixir un treball conjunt d'entitats i partits perquè la resposta al veredicte judicial sigui com més "plural i transversal" millor. Han argumentat que les mobilitzacions han de servir per anticipar "la voluntat de tornar a exercir tots aquells drets que han sigut vulnerats", entre els quals han citat el de participació política.

Acte dels partits i les entitats independentistes en el segon aniversari de l'1-O.

La declaració també s'han convertit en una defensa de l'1-O. Han assegurat que va ser una jornada per exercir drets fonamentals que "en cap cas poden ser considerats delicte en una democràcia". "Les acusacions de rebel·lió i sedició sobre les quals s'ha construït el judici són falses", han lamentat.

Sense detalls

La declaració no ha detallat quines mobilitzacions concretes proposen els partits i les entitats per reaccionar al Suprem i s'han limitat a dir que la condemna haurà se convertir-se en l'inici d'un "nou marc de mobilitzacions". En declaracions als mitjans després de l'acte, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha argumentat: "No podem dir dates perquè no sabem quan serà la sentència". No s'han dit les dates, però tampoc el format. Els partits i les entitats fa mesos que negocien com donar una resposta unitària i, pel que s'ha vist avui, encara no hi ha acord.

La presidenta de l'ANC també ha demanat que la resposta a la sentència no només arribi des de les entitats, sinó que també tingui el suport del Govern i d'altres institucions de Catalunya. "El que esperem és una resposta institucional i política que estigui a l'altura", ha resumit.

Absència dels comuns

A l'acte també hi han assistit els diputats de JxCat Laura Borràs i Eduard Pujol; la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta; l'exdiputat de la CUP al Parlament Albert Botran; el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri; el nou president de l'ACM, Lluís Soler, i el president de l'AMI, Josep Maria Cervera, entre d'altres. Els comuns no hi han participat.

Els diputats de JxCat Laura Borràs i Eduard Pujol i el vicepresident d'Òmnium Marcel Mauri.

En declaracions als periodistes, Mauri s'ha mostrat confiat que el sobiranisme podrà teixir una resposta "unitària i col·lectiva" al veredicte judicial i que en aquesta resposta, a part de l'independentisme, també hi participaran altres sensibilitats polítiques com la que representen els comuns.

En roda de premsa aquest dimarts, el portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha justificat la seva absència perquè van rebre la convocatòria tard i perquè no tenien "clar quina era la naturalesa d'aquesta convocatòria".

Altres entitats

Segons fonts organitzadores de l'acte, la declaració que s'ha llegit aquest dimarts als jardins de la Sedeta té el suport d'una trentena d'entitats com per exemple UnescoCat, En Peu de Pau, La Fede, Ufec, Ciemen, Plataforma per la Llengua, Súmate, l'Associació d'Actors en Llengua Catalana, Unió de Pagesos, IAC i USTEC. Les mateixes fonts assenyalen que la presència d'algunes entitats evidencia que l'acte d'aquest dimarts no només engloba posicions de l'independentisme, sinó també del sobiranisme.

stats