Política 26/11/2014

El jutge creu que Ana Mato es va beneficiar dels negocis del seu exmarit

En el marc del cas Gürtel, Ruz ha arxivat la causa contra l'ex secretari general del PP Ángel Acebes

Ara
2 min
La ministra de Sanitat, Ana Mato, aquest dimecres al Congrés. EFE

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha declarat la ministra de Sanitat, Ana Mato, partícip a títol lucratiu per les activitats del seu exmarit, l'exalcalde de Pozuelo d'Alarcón Jesús Sepúlveda, i ha arxivat la causa que seguia contra l'exsecretari general del Partit Popular (PP) Ángel Acebes en el marc del cas Gürtel.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest moment processal, Mato no està imputada, però sí que haurà de comparèixer al judici oral –si s'obre– en qualitat de responsable civil, segons fonts judicials. Ara la Fiscalia té fins a 30 dies per decidir si tira endavant el procés. Es tracta d'una situació similar a la de la infanta Cristina, considerada beneficiària dels negocis del seu marit, ja que la ignorància no l'eximeix d'haver estat partícip a títol lucratiu de recursos d'origen il·lícit.

La compareixença al judici oral serà per determinar si l'actual ministra de Sanitat ha de tornar els diners, tot i que, d'acord amb les mateixes fonts, podria evitar trepitjar els jutjats i delegar-ho a un responsable legal.

Fi de la instrucció d'una peça del cas Gürtel

En una resolució, el jutge Ruz transforma les actuacions en procediment abreujat, l'equivalent al processament –un pas previ al judici oral–, sobre els fets de la primera època de la xarxa (1999-2005) i fa el pas per fer seure al banc dels acusats 43 persones, entre les quals hi ha els extresorers del Partit Popular (PP) Luis Bárcenas, Álvaro Lapuerta i Ángel Sanchís.

Segons el text, Mato "hauria gaudit o s'hauria beneficiat sola o en companyia d'altres membres de la unitat familiar" de serveis turístics, pagament de béns familiars i altres articles d'ús particular entre els anys 2000 i 2004 per quantitat total de 31.580 euros, segons ha pogut constatar el jutge Ruz. Es tracta de bitllets d'avió, tren, lloguer de cotxes i allotjament en hotels d'Espanya i l'estranger. D'aquests regals, segons Ruz, se'n van beneficiar "Sepúlveda i/o diferents membres del cercle familiar o domèstic [tals com la seva exdona Ana Mato i els fills dels dos, així com altres persones vinculades a la unitat familiar]".

La causa també continua contra l'exconseller d'Esports de la Comunitat de Madrid Alberto López Viejo; els presumptes líders de la trama, Francisco Correa i Pablo Crespo; els exalcaldes de Majadahonda Guillermo Ortega i Pozuelo d'Alarcón Jesús Sepúlveda, i l'exdiputat Jesús Merino.

stats