CAP AL 25-N
Política 31/10/2012

El Govern atribueix la resolució de la Junta Electoral al "pànic d'Espanya a la democràcia"

L'executiu acata però recorrerà la resolució de la Junta Electoral Central que ordena la retirada de la campanya institucional del 25-N que inclou imatges de la gran manifestació de la Diada perquè "no s'empara en la legislació electoral"

Mireia Miquel
2 min

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha deplorat aquest dimecres la resolució de la Junta Electoral Central que obliga la Generalitat a retirar la campanya institucional del 25-N i l'atribueix al "pànic d'Espanya a la democràcia". Homs ha subratllat que en la resolució, la Junta no entra en el fons de la campanya, sinó que, a criteri del portaveu del Govern, el que es veta és que s'intenti animar a la participació, i d'aquesta manera s'està vulnerant l'Estatut. "No podem fer consultes ni podem fer campanyes per cridar el vot. Espanya té pànic a la democràcia", ha etzibat el portaveu del Govern, que ha ressaltat que mentre l'Estatut insta a fer campanyes per incentivar la participació, la llei espanyola ho veta. Homs ha lamentat que "un cop més una llei espanyola passa per damunt d'una catalana".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes aquest dimecres a la tarda, Homs ha assegurat que el Govern no pensa fer cap altra campanya, perquè, segons ell, la resolució impedeix fer qualsevol tipus de campanya que fomenti el vot. El portaveu considera que la resolució de la JEC no qüestiona el contingut de la campanya, que, segons ell, compleix els principis de neutralitat, imparcialitat i objectivitat.

L'Estatut, "qüestionat"

Però el que sí que fa la JEC, segons Homs, és "qüestionar l'Estatut", ja que entre la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) i l'Estatut, que també és una llei orgànica, fa prevaldre la llei electoral. A més, considera que la JEC comet un "error material" perquè "fa dir a l'Estatut el que no diu". Homs ha recordat que l'Estatut insta el Govern a fomentar el vot, cosa que la LOREG abans de la reforma del 2011 també feia. No obstant això, aquesta incitació al vot va ser retirada de la llei electoral espanyola i la JEC ho interpreta dient que, per tant, està prohibit.

stats