Política 10/10/2013

Interior vol impedir que autocars amb ultres entrin el 12-O a Barcelona

Algunes webs ofereixen bitllets per 30 euros des de Madrid. El conseller Espadaler admet que està "preocupat" per la manifestació convocada per l'extrema dreta

Ara
2 min
El conseller Ramon Espadaler al Parlament, aquest dimecres / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl conseller d'Interior, Ramon Espadaler, manté contactes amb el ministeri de l'Interior per impedir que grups d'ultradreta puguin entrar amb autocar a Catalunya per assistir a les manifestacions convocades pel 12-O. Diverses organitzacions ultres ofereixen places d'autocar per 30 euros per viatjar dissabte des de Madrid a Barcelona. En una entrevista a RAC1, Espadaler ha dit que la policia treballa per extremar la vigilància i impedir l'entrada d'aquests autocars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins a 1.200 Mossos antiavalots es desplegaran aquest dissabte a la capital catalana. Fins a 10 concentracions coincidiran al llarg del dia en diferents espais de la ciutat. L'auge sobiranista ha esperonat grupuscles d'extrema dreta a manifestar-se per diversos indrets de Barcelona i, paral·lelament, també s'han mobilitzat grups antifeixistes. L'epicentre d'aquest 12-O serà a la plaça de Catalunya, on la plataforma Som Catalunya, Somos España ha convocat una concentració per la unitat de l'estat espanyol que compta amb el suport del PP i de Ciutadans. Amb aquest escenari global, la conselleria d'Interior està extremant al màxim les precaucions per evitar incidents.

Consulta el mapa de les manifestacions convocades el 12-O a Barcelona

Espadaler ha admès que està "preocupat" per la manifestació de la ultradreta convocada a les 11 del matí a la plaça Espanya i que desfilarà fins a Montjuïc. La convoca la plataforma d'ultradreta La España en Marcha, que aglutina la Falange, Nudo Patriota, Alianza Nacional, Movimiento Católico Español i Democracia Nacional. Aquesta marxa havia de començar a la plaça de Sants, però Interior ho ha prohibit per evitar incidents, atès que ja hi ha "precedents" d'enfrontaments al barri provocats per grups ultres. A les vuit del matí hi ha programat un esmorzar a la plaça de Sants organitzat per diferents assemblees i col·lectius d'esquerres del barri. La coincidència de dues manifestacions d'ideologies contràries era vista pels Mossos d'Esquadra i per la Guàrdia Urbana com una situació d'alt risc.

A més, Espadaler alerta que dissabte hi ha molts comerços oberts i que la carretera de Sants és molt transitada. En canvi, si no s'ha prohibit l'acte a Montjuïc és perquè Interior considera que hi hauria força possibilitats que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tombés la decisió, tal com va fer l'òrgan judicial equivalent a Madrid l'any passat, quan va autoritzar una manifestació d'ultradreta coincidint amb la final de la Copa del Rei entre el Barça i l'Athletic de Bilbao. A més, autoritzar aquest acte també és una fórmula per evitar una escalada de tensió i, a la vegada, mantenir localitzats en un punt concret els ultres.

stats