Política 27/07/2019

Iceta diu que el bloqueig a la investidura de Sánchez va ser un "error" que cal "esmenar"

Demana un to més "prudent" a ERC i recorda que es va anar a eleccions pel 'no' als pressupostos

Ara/agències
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dissabte

Castellnou de BagesEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest dissabte que el bloqueig a la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol va ser una "irresponsabilitat" i un "error" i que ara s'hauria d'"esmenar". "S'ha perdut una oportunitat", ha dit en declaracions des de l'escola d'estiu de les Joventuts Socialistes de Catalunya (JSC), convençut que Unides Podem no va calibrar prou el "pas" que va fer el president espanyol en funcions proposant "per primera vegada en el govern d'Espanya" un govern de coalició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta no ha volgut "tancar la porta" a un govern de coalició a l'Estat, com sí que ho fa el PSOE, però ha destacat "les dificultats enormes de constituir-lo" que van demostrar les desavinences entre els socialistes i el partit de Pablo Iglesias. "Era més senzill fer un govern a la portuguesa o a la danesa, un acord programàtic que permetés la investidura al voltant d'objectius", ha reivindicat, celebrant que IU –que forma part d'Unides Podem– hagi reivindicat ara aquesta via.

Iceta ha advertit que no hi ha cap garantia d'un nou intent d'investidura abans que el 23 de setembre es convoquin automàticament eleccions. "Si no hi ha majoria a favor d'un candidat podríem trobar-nos que no hi hagi ni tan sols intent d'investidura", ha esgrimit. Aquesta situació, ha afegit, "interpel·la totes les forces polítiques". "Hi ha temps suficient per parlar", ha recordat, i ha demanat "voluntat de no bloquejar".

Tot i que ha rebutjat "entrar en un procés de retrets", ha recordat que "és la segona vegada que Unides Podem vota en contra o fa impossible la investidura d'un president socialista", ja que el 2016 van oposar-se a Sánchez per l'acord que el PSOE havia tancat amb Cs. Iceta ha aprofitat per valorar l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que situa el PSC frec a frec amb JxCat per la segona plaça al Parlament: "Estem contents i és un esperó per continuar treballant".

El líder del PSC, acompanyat de l'exconsellera basca i secretària general del PSE, Idoia Mendia, ha aprofitat per demanar a ERC que siguin més "prudents" en les seves valoracions sobre la investidura, després que el president del grup parlamentari dels republicans, Sergi Sabrià, digués aquest mateix dissabte que el seu partit va ser "la veu del seny" davant del "ridícul" que van fer PSOE i Unides Podem en la investidura fallida de Sánchez. Tant Iceta com Mendia han volgut recordar als republicans que les eleccions del 28-A van ser convocades després del bloqueig als pressupostos estatals pel 'no' de formacions com ERC. "Si avui som on som és en part per la seva irresponsabilitat", ha reblat la dirigent del PSE.

Narbona insisteix que el govern de coalició ja és impossible

En paral·lel, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha insistit aquest dissabte que l'oferta d'un govern de coalició amb Unides Podem a l'Estat "ja no està sobre la taula". En declaracions a la premsa, ha demanat "reflexió per part de totes les forces polítiques" i, especialment, al partit lila.

Narbona ha lloat que Esquerra Unida (IU) –que forma part d'Unides Podem– hagi apostat per pactar un acord programàtic amb el PSOE i donar suport a un govern socialista des de l'exterior, emulant així el funcionament dels executius de Portugal i Dinamarca, on funcionen "amb resultats molt positius", ha afirmat. "Si aquesta és la proposta d'IU, caldrà veure fins on canvia la posició d'Unides Podem", ha advertit la socialista, que ha confiat que no es repeteixi l'escenari "lamentable" d'un bloqueig a un govern del PSOE.

stats