Política 03/07/2019

Iglesias ofereix a Sánchez renunciar a ministeris si fracassa el govern de coalició a la investidura

El líder de Podem diu en un article a 'La Vanguardia' que revisarà la posició si no obtenen majoria

G.a.
2 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias durant la reunió que tots dos van mantenir al Congrés el 7 de maig.

MadridRenunciar als ministeris si la majoria del Congrés no dona suport a un govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem és l'últim oferiment de Pablo Iglesias a Pedro Sánchez. L'ha fet en un article d'opinió a 'La Vanguardia', titulat "Volem que sigui al juliol", en el qual fa una crida perquè Espanya es converteixi en "un referent de drets socials i mediambientals, de la cooperació i del diàleg, com a bases de l'estabilitat" davant el creixement "de la xenofòbia i els projectes reaccionaris" a la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'argumentari d'Iglesias es basa, en principi, en acords programàtics per aconseguir un mercat laboral estable que limiti la precarietat i garanteixi les pensions, una transició energètica, un mercat d'habitatge accessible, una economia de cures amb igualtat de gènere i una justícia fiscal efectiva.

Després qüestiona l'argument habitual de Sánchez pel qual un govern de coalició "situaria l'obtenció de suports per a la investidura més lluny que un acord de col·laboració parlamentària". I la millor manera de comprovar-ho, defensa Iglesias, és portant-ho a votació. "Si es verifica la hipòtesi del PSOE i la investidura no surt endavant després de presentar un acord integral de govern de coalició, nosaltres ens comprometem a revisar la nostra posició", defensa Iglesias.

El líder d'Unides Podem també ha recordat que la posició respecte a Catalunya és un dels altres arguments que s'han emprat per refusar un acord integral de govern. En aquest sentit, Iglesias ha volgut deixar clara la seva voluntat: "Trobar-nos amb el PSOE en una aposta pel diàleg per encarar les dificultats inherents al caràcter plurinacional de l'Estat". Entén que "el lideratge" del diàleg correspongui "al partit que ha guanyat clarament les eleccions". "Assumim que el nostre pes electoral no permet que les nostres propostes polítiques siguin línies vermelles", reconeix Iglesias en l'article.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha convocat la votació de la investidura per al 22 de juliol, però el president en funcions Pedro Sánchez no té ara per ara garantida ni tan sols una majoria simple per formar govern. El que ha de ser el seu principal aliat, Unides Podem, encara es troba lluny del PSOE pel que fa al paper que ha d'assumir en aquesta legislatura, que els socialistes volen que es limiti a una cooperació sense ministeris.

stats