Política 02/12/2018

Rull medita sumar-se al dejuni de Sànchez i Turull

Jordi Sànchez: "No pretenem posar en risc les nostres vides, no ens hem begut l'enteniment"

M.t.
2 min
L’exconseller  i diputat de JxCat Josep Rull.

BarcelonaJordi Sànchez i Jordi Turull podrien no ser els únics presos polítics que opten per la vaga de fam com a forma de denúncia al Tribunal Constitucional per estar “bloquejant” el seu accés a la justícia europea. Si bé ahir dissabte fonts sobiranistes ja apuntaven la possibilitat que altres dirigents empresonats se sumessin a la protesta, l’advocat Jordi Pina va assegurar a la nit que Josep Rull “no descarta” començar també un dejuni a Lledoners. “M’ha dit que ho ha d’acabar de madurar, de meditar”, va afirmar al programa 'FAQS' de TV3 el seu lletrat, el mateix que representa Sànchez i Turull.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Pina, Rull s’està “preparant” per si finalment s’uneix a la vaga de fam, una opció que els presos s’esforcen a remarcar que és totalment “personal”. El mateix Sànchez, de fet, va insistir en una entrevista a 'El Nacional' que tenen respecte “absolut” per les posicions de cadascun dels empresonats. “Això no és una secta”, va dir, però va afegir: “Des de la presó, l’únic que queda és la vaga de fam, i el moment és ara”.

Aquesta afirmació comptava ja ahir amb el suport de 175.000 persones que es van adherir al manifest de la pàgina web específica de la vaga de fam, engegada aquest dissabte. Els dos presos en dejuni van voler agrair aquest suport amb el mateix missatge a Twitter, en què asseguraven que afrontaven “forts i determinats” el segon dia sense ingerir aliments. “El vostre suport ens dona les forces necessàries per seguir”, van afegir Sànchez i Turull.

Les mostres de solidaritat amb ells es van traslladar ahir al carrer. Al matí un centenar de persones van tallar la Via Laietana de Barcelona, a l’altura de Jaume I, al final d’una concentració en suport als presos que havia començat a la plaça Sant Jaume. Més tard, l’ANC va convocar una concentració a les portes de Lledoners, on el dia anterior ja s’havien aplegat 500 persones per fer costat als presos en la seva protesta. La mobilització de l’entitat sobiranista va consistir a fer un gran cercle de llum al voltant del centre penitenciari de Sant Joan de Vilatorrada.

Des de l’àmbit partidista, els dos presos de JxCat van rebre ahir el suport explícit del diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà. “Han pres una decisió que els obligarà a pagar una penyora personal i física i que també comportarà patiment a les seves famílies. Només us podem dir que estem amb vosaltres”, va dir en un acte a Olot. El dirigent republicà va advertir que “és possible” que calgui tornar a desobeir l’Estat i que una “nova remesa de dirigents polítics catalans” entrin a la presó, però va remarcar que Esquerra “farà tot el que sigui necessari” perquè això no passi, ja que l’objectiu “prioritari” per al partit d’Oriol Junqueras és “fer possible un diàleg” per exercir l’autodeterminació.

Mentrestant, avui està previst que els diputats de JxCat i consellers iniciïn un “dejuni encadenat” per “acompanyar” Sànchez i Turull, una acció que se sumarà a d’altres que partits i entitats estan preparant amb la incògnita de si altres presos també fan vaga de fam.

stats