José María del Nido, condemnat a 7 anys i mig de presó pel cas 'Minutas'

El president del Sevilla haurà d'indemnitzar a l'Ajuntament de Marbella amb 2,7 milions d'euros

L'advocat i president del Sevilla FC, José María del Nido, ha estat condemnat a set anys i mig de presó com a cooperador necessari d'un delicte continuat de frau en concurs medial amb els delictes continuats de prevaricació i malversació de cabals públics en el cas " Minutes ". El tribunal que ha jutjat aquest cas sobre presumptes irregularitats en els encàrrecs efectuats per l'Ajuntament de Marbella a Del Nido ha condemnat amb la mateixa pena, encara que en concepte d'autor, l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz, segons la sentència, de 480 folis, a la qual ha tingut accés Efe.

Per la seva banda, l'exassessor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Marbella i presumpte cervell del cas "Malaia", Juan Antonio Roca, ha estat condemnat a un total de quatre anys de presó per un delicte de frau en concurs medial amb un delicte de malversació de cabals públics, a més d'un altre delicte de malversació de cabals públics.

Del Nido, que s'enfrontava en aquesta causa a una petició fiscal de 30 anys de presó per haver cobrat suposadament més de sis milions d'euros en minutes, ha estat absolt dels delictes societari, de falsedat documental, tràfic d'influències, apropiació indeguda i deslleialtat professional, dels quals havia estat acusat.

Durant la vista oral, el fiscal va mantenir que l'advocat va treballar estretament amb l'exalcalde marbellí Jesús Gil, ja mort, i després amb Julián Muñoz.

Del Nido va començar a prestar els seus serveis a l'Ajuntament de Marbella el 1999 i es va convertir en "acompanyant assidu" de Julián Muñoz, assenyala la sentència.

La seva intervenció no es reduïa a l'esfera jurídica i assolir una posició dins del consistori de "tant poder" que "fins i tot va arribar a visar factures pagades amb els diners municipal o mitjançar sobre el repartiment de matèries entre els regidors".

L'agost de 2003, després de la moció de censura que va desbancar Muñoz de l'Alcaldia, la nova regidora, Marisol Yagüe, va prescindir del lletrat sevillà, que el setembre de 2006 va reclamar a l'Ajuntament el pagament dels seus honoraris pendents.

En els fets provats de la sentència es destaca l'absència de control institucional a l'Ajuntament de Marbella durant els tres mandats de Jesús Gil, on hi va haver una "fugida constant dels controls marcats pel dret administratiu" a base de la creació de més de trenta societats municipals.

A més dels acusats esmentats, la Sala ha condemnat, entre altres, l'exdona de Del Nido, ACS, a un total de dos anys de presó com cooperadora necessària d'un delicte de frau en concurs medial amb un delicte continuat de malversació de cabals públics i un delicte continuat de malversació de cabals públics.

Pel que fa a les indemnitzacions, Del Nido i Julián Muñoz hauran d'indemnitzar a l'Ajuntament de Marbella de forma conjunta i solidària en més de 3 milions i 2,78 milions d'euros, respectivament.

El judici d'aquest cas va començar l'abril de 2010 i va acabar el juny de 2011 i en el banc dels acusats es van asseure setze persones, entre ells José María Del Nido, l'exalcalde marbellí Julián Muñoz i l'exassessor d'Urbanisme del consistori de Marbella Juan Antonio Roca.

L'origen d'aquest procés va ser una querella interposada per la Fiscalia Anticorrupció el 2006, en què consta que José María Del Nido va facturar entre 2000 i 2001 un total de 1,5 milions d'euros procedents de l'Ajuntament de Marbella i 1,6 milions de les societats municipals

Més continguts de