HUMAN TOWERS FOR DEMOCRACY

"Quan tanta gent ho demana se l'ha d'escoltar", Guardiola a Berlín per l'acte "Catalans want to vote"

L'exentrenador del Barça ha llegit el manifest dels castells pel 9-N en què han actuat els Xics de Granollers

Els Xics de Granollers han estat els encarregats de traslladar als alemany el missatge "Els catalans volen votar" amb un cinc de set al bell mig de l'Alexanderplatz de Berlín, amb el rellotge mundial i el pirulí berlinès com a testimonis. Més de tres-centes persones han presenciat l'exhibició castellera simultània a diferents capitals europees i que s'ha fet a les dotze del migdia d'hora catalana. Amb tot, el protagonisme de la jornada se l'ha emportat Josep Guardiola, el padrí de l'acte, que ha acceptat la invitació d'Òmnium per llegir el manifest. Guardiola ha assegurat que el procés no té marxa enrere, ja que "quan tanta gent demana votar se l'ha d'escoltar perquè la llei sempre s'adapta a la gent". Més de tres-centes persones han acompanyat aquest 8 de juny els Xics de Granollers a fer pinya per fer història a l'Alexanderplatz de Berlín. Amb un cinc de set que han carregat i descarregat sense problemes, tot i els nervis per l'expectació del moment, els del Vallès han complert l'objectiu de donar a conèixer a la capital alemanya que els catalans volen votar el 9-N per decidir el seu futur polític.

La jornada ha començat a quarts de dotze del migdia quan els Xics de Granollers han fet l'entrada simbòlica a l'Alexanderplatz per escalfar motors amb un quatre de set abans d'arribar al moment àlgid d'aquest històric 8 de juny quan s'ha alçat el castell, simultàniament a vuit capitals europees, per fer saber a Europa que els catalans volen decidir el seu futur en una consulta el dia 9 de novembre.

A l'acció, organitzada per Òmnium i que ha tingut el suport del Casal Català a Berlín, hi ha hagut la presència d'unes tres-centes persones que han fotografiat l'exhibició castellera però sobretot el padrí de la diada, l'entrenador del Bayern de Munic, Josep Guardiola, que ha vingut a l'Alexanderplatz acompanyat per la seva filla gran.

Guardiola

Guardiola, que ha acceptat fer-se fotos amb tothom que l'hi demanava, ha reconegut que Alemanya "és molt lluny" de Catalunya per conèixer la realitat del procés. "Però per això som aquí, perquè se n'assabentin", ha afegit. En aquest sentit, l'exentrenador blaugrana ha assegurat que "votar no vol dir que Catalunya faci el pas, sinó que els que no hi estan d'acord també podran dir-hi la seva". "No són quatre els que surten al carrer demanant-ho; són dos milions de persones, i quan tanta gent ho demana se l'ha d'escoltar perquè la llei sempre s'adapta a la gent", ha afirmat. L'extècnic del Barça ha assenyalat que els alemanys encara entenen "poc" la reivindicació independentista catalana i ha apuntat que comparen la situació del Principat amb la de Baviera.

Per la seva part, la representant de la directiva d'Òmnium, la periodista Rita Marzoa, ha destacat que l'acte d'aquest diumenge tenia l'objectiu de fer saber a Europa que la independència de Catalunya no és només una qüestió econòmica sinó també "cultural i social". Per això, es va escollir el simbolisme dels castellers, pel que representen d'esforç, força i democràcia. "A Alemanya especialment és complicat fer-ho entendre perquè també els responsables dels mitjans desplegats a la zona són de Madrid i intenten fer creure que el motiu és només econòmic, i per això necessitem fer accions com aquestes", ha afegit.

Alhora, el president dels Xiquets de Granollers, Xavier Álvarez, ha mostrat la satisfacció de la seva colla pel fet de representar Catalunya a Berlín en aquest acte que ha estat "una festa" i una "experiència molt positiva". Álvarez ha explicat que el que vol Catalunya és "precisament el que significa la nostra colla, respectar el que pensa cadascuna de les persones i treballar per un objectiu comú".

Quan s'ha descarregat el cinc de set triat per a l'ocasió, el representant del Casal Català a Berlín, Ferran Porta, i la representant d'Òmnium, la periodista Rita Marzoa, han agraït l'assistència a l'acte, i han donat pas al padrí, Josep Guardiola, que ha llegit el manifest íntegrament en alemany.

La jornada a Berlín ha acabat amb una foto de família del padrí de l'ocasió, Josep Guardiola, amb els castellers, que han lliurat a l'entrenador una samarreta commemorativa de la diada del color grana dels Xics de Granollers. Tot seguit, els castellers han acabat l'exhibició amb un pilar de cinc i el domàs del "Catalans want to vote".

El manifest

En el manifest s'hi destaca que la jornada d'aquest 8 de juny vol fer saber a Europa que milers de catalans reclamen votar el seu futur polític en una consulta el dia 9 de novembre, i que s'ha volgut fer des de "l'espectacularitat i la bellesa dels castells, un dels actius més potents de la cultura catalana, i que aquest diumenge han esdevingut castells per la democràcia".

El parlament recorda que els castells han estat declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, que representen més que mai els valors del treball, compartit, la solidaritat, l'ajuda mútua per aconseguir un objectiu tan noble com és el que ara es proposa aconseguir el poble català: poder decidir lliurement i democràticament el seu futur.

També recorda les mobilitzacions massives i pacífiques dels darrers anys, així com la negativa reiterada de l'Estat a deixar fer la consulta i negar el diàleg per buscar una sortida "a un clam massiu a Catalunya". "És aquesta reivindicació, normal i democràtica, la que avui els catalans portem arreu d'Europa", continua. Una acció que no es fa per demanar permís ni empara, sinó "per explicar qui som, què volem i com pretenem compartir un futur amb tots vosaltres, ciutadans de l'Europa del segle XXI".

El manifest acaba dient que els catalans "volem votar i volem decidir el nostre futur amb un referèndum", i fa una crida a tots els ciutadans europeus a aixecar l'Europa del futur "com si fos un gran castell". "Ajudeu-nos a fer pinya".

Més continguts de