Política 06/11/2015

Rull, els desitjos de CDC i la negativa reiterada de la CUP a Mas

El coordinador general de CDC insinua que Baños i Jòdar, que no són militants, podrien votar a favor de Mas, però els cupaires enterren qualsevol possibilitat que passi per reelegir el president

Laia Vicens
3 min
Antonio Baños i companys de la llista de la CUP celebrant el resultat electoral del 27-S / CRISTINA CALDERER

BarcelonaDilluns començarà el debat d'investidura del president de la Generalitat, però si les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP no fan un gir de 180 graus a última hora, Catalunya no tindrà encara president. Almenys així s'ha tornat a constatar aquest divendres. Si ahir la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, assegurava en una entrevista a l'ARA que la CUP no investirà Mas tampoc en la tercera votació, avui els cupaires han tornat a tancar files amb la seva idea. Sobretot després que el coordinador general de CDC i membre de Junts pel Sí, Josep Rull, ha obert la porta a una "fórmula imaginativa" per desencallar el debat d'investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a RAC1, Rull ha assegurat que perquè Mas surti investit president "no cal que tots els diputats de la CUP hi votin a favor". Per què ho diu? Amb l'equilibri de forces actual, i sempre en la segona votació –només es necessita majoria simple–, caldria que almenys dos diputats de la CUP votessin a favor de Mas i els altres vuit s'abstinguessin. El dirigent convergent ha demanat buscar una solució que permeti "reflectir totes les sensibilitats" que hi ha a la CUP i, a la vegada, "desbloquejar la situació".

La idea que ha concretat Rull és imitar el posicionament de la CUP davant la declaració de sobirania que es va aprovar el gener del 2013 al Parlament. Després d'un intens debat intern a la formació, els cupaires van optar per traslladar el seu "'sí' crític" en un vot afirmatiu i dues abstencions. "Es podria plantejar una cosa similar, hi ha marge per poder-ho fer", ha assegurat Rull.

Com es podria concretar aquesta idea? Rull ha admès –"Podria anar per aquí", ha confirmat– que dels 10 diputats de la CUP, Antonio Baños i Julià de Jódar són els únics que no són militants i els que podrien donar suport a Mas. Encara que ha intentat guardar "el respecte més escrupolós" per les decisions de la CUP, ha reclamat que tornin a utilitzar la "geometria variable" dins del grup parlamentari i facin president Artur Mas, perquè si no, "a Madrid estaran entusiasmats" de poder "desplegar" la declaració d'inici del procés constituent que s'aprovarà dilluns, i perquè el sobiranisme cal que afronti unit "l'ofensiva contundent" que augura que farà l'Estat després del ple de ruptura. Amb tot, però, Rull ha negat estar convençut que Mas torni a ser president, i ha admès que la situació, en aquests termes, és "la mateixa que fa 15 dies".

I és que sembla que aquesta proposta no ha seduït, ni de bon tros, la CUP. Segons fonts cupaires consultades per l'ARA, neguen que aquesta sigui una possibilitat real i atribueixen les paraules de Rull a la pressió i les "amenaces" de CDC amb unes noves eleccions si Mas no és president. Altres fonts de la CUP, de fet, avisen que si Junts pel Sí no mou fitxa i proposa un nom alternatiu, la CUP no donarà suport a la investidura del president de la Generalitat. "Mas no serà president, almenys amb els vots de la CUP. Si aquesta és la seva proposta, que busquin els dos vots en un altre grup parlamentari", alerten, conscients que Catalunya Sí que es Pot, PSC, Ciutadans i el PP no avalen Mas com a president.

De fet, ahir Gabriel ja va enterrar una altra idea que s'havia posat sobre la taula. Si a l'assemblea oberta que la CUP-Crida Constituent convocarà quan hi hagi un acord amb Junts pel Sí surt que un 20% dels assistents dóna suport a Mas, caldria que dos diputats votessin a favor seu. "Si és Artur Mas, no", va afirmar Gabriel, que va demanar "passar ja de pantalla" i "deixar de parlar de Mas".

Ara bé, la portaveu de Convergència, Marta Pascal, ha advertit la CUP que Mas "no farà un pas enrere". "No fa falta que CDC s'ho repensi en aquest sentit. No hi haurà pas enrere, no podem renunciar", ha afirmat en declaracions a La Xarxa. De fet, Pascal ha defensat que Mas és una "baula molt important en el procés" i que, si no és president, l'alternativa només seran noves eleccions. "No és el que més ens agrada, però hi haurem d'anar", ha sentenciat.

Més contundent ha estat el conseller de la Presidència en funcions, Francesc Homs, que s'ha preguntat si la prioritat de la CUP és realment aconseguir la independència atesa la seva "obcecació" a "censurar persones". "Nosaltres no censurem ningú de la CUP i això que hi ha moltes coses que no compartim", ha afirmat en una entrevista que s'emetrà aquest divendres al vespre a El Punt Avui TV.

No sembla, doncs, que l'acord per trobar el 'qui' sigui fàcil. Les negociacions segueixen a tres dies perquè comenci el –primer– debat.

stats