Política 14/01/2015

Junqueras: "Ara que tenim la data, hem de guanyar la consulta definitiva"

El president d'ERC assegura que s'ha recuperat el clima de "confiança" amb CDC i s'ha tornat a oferir per entrar al Govern

Laia Vicens / Oriol March
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que "ara que tenim la data, hem de guanyar la consulta definitiva". Junqueras ha fet aquestes declaracions després de la compareixença del president Mas en què ha anunciat que hi haurà eleccions plebiscitàries el proper 27 de setembre, a les quals ERC concorrerà, segons ha afirmat Junqueras, amb independents a la seva llista per "expressar la diversitat" del país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC havia insistit a fer eleccions abans de les municipals per no "espanyolitzar" les plebiscitàries, però Junqueras ha assegurat que "no sabem quan seran les espanyoles" i en canvi sí que sap ja la data de les catalanes. De fet, ha dit que l'independentisme es "podrà preparar encarà millor per guanyar" i "aprofitar aquesta oportunitat", que ERC vol que sigui la "definitiva".

Preguntat sobre què ha canviat a ERC perquè accepti que les eleccions siguin després de les municipals, Junqueras ha reconegut que "si no hi havia acord, no hi havia eleccions", i per arribar a l'entesa "totes les parts hem fet cessions". Resseguint les mateixes paraules que va fer servir quan es va anunciar la data i la pregunta per al 9-N, Junqueras ha dit que, tot i que no és la data que ERC volia, està convençut que "l'acord actual és el millor perquè és el que ens permet votar".

A la recerca d'una entesa pels pressupostos

Mas ja ha avançat que es reprendran les negociacions per buscar l'acord també en l'aprovació dels pressupostos. De fet, els republicans sempre han vinculat l'aprovació dels comptes amb el fet de si hi havia acord o no. Junqueras ha confirmat que "en els pròxims dies" intentaran arribar a un acord, però ha deixat clar que ERC buscarà "la màxima expressió de justícia social possible", ja que considera que els pressupostos actuals "són insuficients".

El líder dels republicans ha posat en relleu que "hem refet l'acord i el clima de confiança" amb Mas i Convergència. Un clima "necessari", ha dit, per "accelerar el procés cap a la independència". Aquest nou clima d'entesa podria significar una entrada d'ERC al Govern (una idea que Mas no ha descartat en absolut). Junqueras, que ha recordat que ERC s'ha ofert "diverses vegades" per fer-ho, ha tornat a insistir que "si ERC és útil, volem col·laborar".

El líder dels republicans ha dit que les relacions amb Mas “sempre han sigut positives”, tot i que ha matisat que “això no garanteix que hi hagi acord”. Junqueras ha demanat, en aquest sentit, “deixar de parlar de qüestions menors” i començar a parlar de “com ho farem”.

El president d'ERC ha demanat “disculpes” a aquells que esperaven “un acord més ràpid” i ha agraït a les entitats presents a les reunions (ANC, Òmnium i AMI) els esforços per assolir l'acord.

stats