Junqueras demana premiar la “generositat” d’ERC en el procés

Les negociacions entre les forces independentistes dibuixen una fotografia segons la qual CDC i la CUP, des de posicions ideològiques i praxis polítiques gairebé oposades, estiren a banda i banda, entorpint l’acord. I en aquesta imatge, ¿on és ERC, el tercer actor de la negociació? Els republicans mantenen un paper discret en les converses que -tot i que els anticapitalistes els acusen de supeditar-se a CDC en lloc de pressionar per un pla de xoc i un president més d’esquerres- el líder del partit, Oriol Junqueras, prefereix identificar com un gest de generositat pel fet de deixar de banda els interessos propis. “Si el que cal és generositat, a fe de Déu que els més generosos de tots som nosaltres, ho hem demostrat milers de vegades”, va assegurar ahir en un míting a Granollers.

Els republicans no es cansen de repetir que van acabar donant suport al 9-N tot i no estar d’acord amb el format definitiu, van acceptar la data del 27-S per a les plebiscitàries tot i voler-les al març, van sumar-se a la coalició de Junts pel Sí tot i preferir les llistes separades, i ara estarien actuant de ròtula per fer convergir els interessos de CDC i la CUP des d’un segon pla en pro de l’acord de governabilitat. Unes cessions que ara volen que siguin premiades. “Una victòria d’ERC és el millor estímul perquè aquest procés culmini amb èxit, perquè qui és més generós és ERC, i com més forts siguem, més generosos podrem ser”, va insistir Junqueras, que sap prou bé que l’independentisme premia les forces que cedeixen en favor de la unitat i penalitza les que la dificulten, com ha anat patint en els episodis en què, des del 9-N, ha xocat amb l’estratègia d’Artur Mas.

Així mateix, el líder d’ERC va fer un paral·lelisme curiós entre el seu partit i l’episodi de Bola de drac en què Son Goku i Arale -dos personatges manga d’Akira Toriyama- van unir les seves forces en un combat. Segons va afirmar, ERC és també “la millor de les combinacions”, ja que pretén aplegar en un projecte d’esquerra majoritària i transformadora independentistes nous i de tota la vida i gent provinent tant de CDC com d’Unió -“democristians que es van cansar de segons què i de saber que algun dia traurien menys vots que el Pacma”- o del PSC, que “de socialista no en té res”.

Els socialistes, de fet, van rebre també per part del candidat d’ERC, Gabriel Rufián, que al matí va assegurar en una roda de premsa a Efe que “el PSOE ja fa molt de temps que va dimitir de l’esquerra i de la socialdemocràcia, ara és un partit de dretes més, o de centredreta”. “Quan diuen que són d’esquerres es deuen referir al lloc on seuen en els consells d’administració”, va insistir, i per això es va preguntar per quin motiu ERC i la CUP no poden pactar amb CDC per impulsar la independència i, en canvi, Podem pot aspirar a reformar la Constitució amb el suport d’una força “monàrquica federal” com la que representa el partit de Pedro Sánchez.