Política 13/05/2016

Junqueras, a la CUP: "La millor forma d'impedir uns pressupostos autonomistes és evitar la pròrroga"

El vicepresident econòmic defensa incloure en els comptes "gestos" amb les rendes mitjanes i baixes

Gerard Pruna / Júlia Manresa
3 min
Junqueras no inclourà en els pressupostos els dos tributs vetats pel TC que Junts pel Sí pretén recuperar, però vol computar-los després com a ingrés extraordinari.

BarcelonaAvís del vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, a la CUP el dia després que l'esquerra anticapitalista presentés les seves demandes per pactar els comptes. "La millor manera que no siguin uns pressupostos autonomistes és que no hi hagi una pròrroga", ha afirmat el dirigent republicà en una entrevista a Rac1. "Si no hi ha pressupostos, no hi ha partides noves i no podem posar recursos de més que volem posar en els àmbits de salut, ensenyament, serveis socials i recuperació econòmica", ha alertat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vicepresident ha respost així a la conferència d'ahir de l'esquerra anticapitalista, on es va posar sobre la taula la necessitat de recuperar l’impost de successions -tornant als nivells d’abans de la rebaixa del govern tripartit-, reformular el de patrimoni per convertir-lo en un impost sobre grans fortunes i incloure “canvis significatius” en el tram “alt i baix” de l’IRPF. Aquest divendres, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha assegurat en una entrevista als Matins de TV3 que apujar l'IRPF a les rendes més altes i abaixar-lo a les més baixes "és un punt irrenunciable" perquè la CUP doni el sí als pressupostos del Govern de la Generalitat.

Reivindica que les decisions econòmiques corresponen a la seva conselleria

En plena polèmica per la divisió que ha generat en el Govern el debat sobre una possible revisió dels trams autonòmics de l'IRPF, Junqueras ha reivindicat que el paper de la conselleria és "facilitar que totes les sensibilitats" que integren la majoria independentista siguin capaces d'arribar a un consens. A més, ha remarcat que les propostes en àmbit econòmic les fa la seva conselleria i s'ha mostrat convençut que "tothom ajudarà a arribar a un acord" i que hi haurà "la màxima solidaritat" de tots els integrants del Govern.

En un intent de mostrar que la situació dins de l'executiu s'ha reconduït, Junqueras ha explicat que ahir mateix al matí va parlar amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont -de viatge oficial a Londres-, per parlar sobre la conferència que havia de fer la CUP, i que tots dos es van emplaçar a "recollir la proposta de la CUP i procurar arribar a un acord".

Defensa tenir "gestos" amb les rendes mitjanes i baixes

Sense respondre amb concreció a les propostes fetes per la CUP, Junqueras sí ha defensat la necessitat de tenir "gestos" amb les rendes mitjanes i baixes. Tal com explica l'ARA, el vicepresident ha detallat que una reducció dels tipus de fins a 17.707 euros, del 12% actual -el més elevat de l’Estat- al 9,5% -el més baix, de set comunitats, com la de Madrid-, costaria 516 milions d’euros, una xifra que es podria compensar amb la recaptació prevista si l'Estat no hagués anul·lat l'impost a la banca.

Junqueras ha reconegut també que, a diferència del que la Generalitat es planteja fer amb l'impost sobre els pisos buits i les nuclears, en el cas de l'impost a la banca el Govern no té "la capacitat efectiva" perquè les entitats l'abonin. El vicepresident sí ha obert una altra via, que es rebaixar els trams a les rendes mitjanes i baixes en una quantia "versemblant" que permeti compensar la pèrdua d'ingressos amb l'increment del consum que derivaria d'alleugerir la pressió fiscal a aquestes rendes. Segons els càlculs de Junqueras, la rebaixa podria repercutir en uns quatre euros al mes per a aquestes rents.

Segons el vicepresident, els pressupostos "no es poden pintar" sinó que han de ser realistes i "sense maquillatges" perquè si no després és impossible la governabilitat. En aquest sentit, i en resposta a un tuit d'Eulàlia Reguant que demanava exercir la sobirania aplicant tots els impostos suspesos -també el bancari-, Junqueras ha avisat que cal fer servir totes les eines que la Generalitat té ara a l'abast, però no d'altres. "Les que no tinguem ara no les podem fer servir ara. Hem de treballar amb totes les que siguin possibles", ha conclòs.

stats