Política 24/03/2018

Juristes catalans no veuen cap delicte de rebel·lió en la causa de l'1-O i troben "desproporcionada" la presó

Demanen l'alliberament de tots els presos i que l'Estat "respecti" les institucions catalanes

Ara
1 min
Els consellers i el vicepresident arribant ahir a la seu de l’Audiència Nacional.

BarcelonaDiversos col·lectius de juristes catalans –com Col·lectiu Praga, Drets, Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya, Juristes pels Drets Humans i ServidorsCat– critiquen la interlocutòria de processament del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena perquè consideren que no existeix el delicte de rebel·lió perquè no hi va haver "cap aixecament públic ni violent". Els juristes també consideren que no es poden acreditar supòsits que demostrin un delicte de "malversació de fons públics" perquè no ho ha fet cap institució "de verificació de comptes públics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre la interlocutòria de Llarena en què va decretar presó provisional per a Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa, els juristes la consideren una mesura "sobrera, desproporcionada i, fins i tot, cruel". Aquests cinc col·lectius, que han emès un comunicat conjunt, defensen que no hi ha cap actuació dels empresonats que demostri que hi ha "risc de fuga, de reiteració delictiva ni de destrucció de proves".

A més, els juristes consideren que "les valoracions sobre la ideologia dels processats són frontalment contràries als drets fonamentals de llibertat ideològica i de participació política". Per tot plegat, el manifest recorda que les actuacions "de l'estat espanyol" que intentin impedir que els diputats exerceixin de manera "legítima" els seus càrrecs –com ser investit president de la Generalitat– "vulneren el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics del 1966 i altres normes i principis democràtics universals". Aquests cinc col·lectius de juristes acaben el manifest exigint l'alliberament de tots els empresonats i "respecte" per les institucions de Catalunya.

stats