Política 18/08/2020

JxCat es queda sol defensant el cessament de Muro i la publicació íntegra de les resolucions contra el rei

ERC s'alinea amb el PSC i Cs i dona suport al secretari general de la cambra

Anna Mascaró
3 min
Roger Torrent, Josep Costa i Xavier Muro

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, no cessarà el secretari general, Xavier Muro. Tampoc es publicaran els fragments de les resolucions del ple sobre la monarquia que el lletrat va decidir eliminar del Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) per esquivar una impugnació del Tribunal Constitucional (TC). JxCat s'ha quedat sol aquest dimarts defensant aquestes mesures a la reunió de la mesa del Parlament. La resta de grups amb representació a l'òrgan s'hi han posicionat en contra. També ERC, en un nou episodi de les tibantors entre els dos partits del Govern.

Els republicans, Ciutadans i el PSC s'han sumat, doncs, al posicionament dels lletrats i treballadors del Parlament, que en els últims dies han expressat el seu suport al secretari general després que el president de la Generalitat, Quim Torra, n'exigís el cessament. Per a JxCat, aquests partits són "partidaris de l'autocensura i la censura", tal com ha criticat el vicepresident primer de la cambra i diputat, Josep Costa. També el president del grup, Albert Batet, ha fet públic el seu descontentament insistint que "defensar els drets polítics de diputats i diputades és defensar els dels catalans i catalanes".

El secretari general del Parlament, nomenat per la mesa a proposta del president, és el cap de tot el personal i serveis de la cambra. Les seves funcions són de "suport i assessorament dels òrgans rectors", tal com estableix el reglament. Fonts de JxCat expliquen que el seu malestar per les decisions de Muro ja fa temps que dura. Com a secretari general, va ordenar complir l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l'escó al president. Els lletrats també van posicionar-se en contra de la delegació del vot dels diputats presos, i no van avalar la investidura de Puigdemont a distància a través de la reforma de la llei de Presidència.

Diversos diputats d'ERC han respost via Twitter a les crítiques de Costa. "Quina miopia la batalla del desgast intern entre independentistes, en lloc del treball comú per enfortir-nos", ha criticat la portaveu del partit, Marta Vilalta. "La sobirania del Parlament és atacada constantment i cal defensar-la, però la solució no passa per criminalitzar cap treballador ni utilitzar la repressió per tacticisme electoral", ha dit Ruben Wagensberg, que ha recordat que quan va arrencar la legislatura el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) no va publicar el nomenament dels consellers inicialment escollits pel president (que eren els del govern de Carles Puigdemont). També l'exconseller Ernest Maragall, que la setmana passada ja va acusar Torra de trencar la separació de poders al demanar el cessament de Muro, s'ha pronunciat contra Costa per "substituir el combat comú per la confrontació interna".

La mesa tampoc ha admès el segon punt de l'escrit de JxCat, que demanava que fos l'òrgan rector del Parlament el que assumís la publicació de les resolucions íntegres si Muro s'hi negava. Fonts pròximes a Torrent han explicat que el secretari general és el responsable de les publicacions i que ningú pot substituir-lo en aquesta funció.

L'òrgan també ha tombat un escrit de Cs que demanava el suport explícit de l'òrgan a Muro i situava el focus en el president de la Generalitat, Quim Torra, a qui acusava "d'atacar" el treballador públic. No obstant això, sí que s'ha admès a tràmit una proposta de resolució del partit taronja que reclama que la cambra es posicioni a favor seu davant "els atacs del poder executiu". És previsible que la qüestió es debati en el pròxim ple si així ho aprova la junta de portaveus.

stats