Política 05/05/2018

L'ANC aposta per mantenir Puigdemont com a candidat a la investidura, però els socis no volen anar a eleccions

Si els partits independentistes renuncien al president, l'entitat avalaria un candidat alternatiu

Mireia Esteve
3 min
L'assemblea general ordinària de l'ANC a Tarragona. TJERK VAN DER MEULEN

BarcelonaL'ANC no es mou de la seva aposta inicial: investir Carles Puigdemont. El 27% dels socis de l'entitat han decidit, a través d'una consulta telemàtica i amb un 81% dels vots, mantenir el suport al president de la Generalitat. Si els partits independentistes, però, acaben renunciant a la investidura de Puigdemont, el 57% dels associats han apostat per no repetir eleccions i avalar un candidat alternatiu a Puigdemont. "La gent no vol eleccions perquè consideren que hi ha majoria per complir amb el mandat democràtic de Puigdemont", ha justificat la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie. Tanmateix, hi ha un 35% dels socis que han votat en l'enquesta que estarien disposats a tornar a les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El posicionament públic de l'ANC sempre ha sigut a favor de la investidura de Carles Puigdemont. Però davant "la situació excepcional" que viu el país, i a pocs dies que s'acabi el termini per investir un nou president de la Generalitat o repetir eleccions, l'entitat sobiranista ha fet una enquesta als seus associats entre dijous i divendres d'aquesta setmana perquè es posicionessin. En total hi han participat 10.327 persones de les 37.396 que podien votar, és a dir, socis que estaven al corrent de pagaments.

L'entitat ha fet dues preguntes als seus associats. D'una banda, si volien mantenir el seu posicionament a favor de la candidatura de Carles Puigdemont "d'acord amb el mandat del 21 de desembre". De l'altra, si, en cas que els partits polítics independentistes renunciïn a investir el número u de JxCat, estarien d'acord a proposar un altre candidat a la investidura per formar govern o si estan disposats a anar a unes noves eleccions, com una mostra de "rebuig a les imposicions de l'estat espanyol".

La resposta a la primera pregunta ha sigut clara: un 81% dels votants han donat suport a la candidatura de Puigdemont. Davant d'aquests resultats, Paluzie ha fet una crida als diputats de JxCat, ERC i la CUP perquè tirin endavant la investidura de Carles Puigdemont. "La legislatura ha de començar amb un acte de sobirania del Parlament que no accepti les imposicions i les amenaces de l'Estat", ha defensat la presidenta de l'entitat. De fet, els socis de l'entitat consideren que és a les mans dels partits polítics independentistes permetre una investidura del número u de JxCat. Amb tot, el Tribunal Constitucional ja ha avisat que vetarà qualsevol intent d'investidura de Puigdemont, començant per la reforma de la llei de la presidència per permetre una investidura a distància que va aprovar ahir el Parlament.

Si malgrat tot els partits independentistes acaben apostant per no investir Puigdemont i proposar un quart candidat a la presidència de la Generalitat, un 57% dels socis s'han decantat per avalar un candidat alternatiu a Puigdemont que pugui configurar un "govern alternatiu", mentre que un 35% estarien disposats a anar a eleccions una altra vegada. Amb tot, Paluzie no s'ha volgut posar en aquest escenari ni entrar a valorar-lo, sinó que ha tornat a fer una apel·lació als partits independentistes perquè facin efectiva la investidura de Puigdemont. Sí que ha avisat, però, que si s'acaba investint un candidat alternatiu al president de la Generalitat, l'ANC considera que "no és el camí a seguir per a un govern que hauria de ser el de la implementació de la República".

El resultat de l'enquesta de l'Assemblea arriba pocs dies després que la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, es reunís a Berlín amb el president de la Generalitat, amb el qual va acordar "refermar el mandat de l'1-O". De fet, Paluzie sempre ha apostat públicament per investir Puigdemont. Aquest dissabte, a les 3 de la tarda, els diputats de JxCat es reuneixen a Berlín amb Puigdemont per abordar com desencallar la investidura: proposar un quart candidat o insistir en Puigdemont malgrat el risc de forçar unes noves eleccions.

stats