Política 31/08/2017

L'acte institucional de la Diada tornarà a ser al Born i commemorarà el dret d'autodeterminació

La celebració es farà la vigília de l'Onze de Setembre i portarà el lema 'Llibertat'

Ara
2 min
L'acte institucinal de la Diada de 2016, a l'esplanada del Born

BarcelonaLa Generalitat tornarà a celebrar l'acte institucional de la Diada el 10 de setembre a les 21.30 hores del vespre a l'esplanada del Born Centre de Cultura i Memòria, ubicació on ja es va traslladar la commemoració l'any passat. Encapçalat pel lema 'Llibertat', aquesta vegada es vol homenatjar totes aquelles persones i col·lectius que han lluitat per l'avanç en els drets humans. En aquest sentit, tal com ha explicat el portaveu del Govern, Jordi Turull, en roda de premsa al Parlament, es rememorarà la "petita" acció de Rosa Parks del 1955 quan es va negar a abandonar la secció dedicada a les persones blanques als autobusos dels Estats Units; la lluita de les primeres sufragistes per aconseguir el vot femení; la lliçó de vida de Neus Català, l'única supervivent catalana dels camps de concentració nazis, o el col·lectiu LGTBI.

El director artístic de l'acte institucional de la Diada, Josep Maria Mestres, en la presentació del cartell, amb Jordi Turull i Lluís Guinó

A més, segons ha explicat Turull, també es retrà homenatge a la periodista Anna Politkóvskaia com a símbol de lluita per la llibertat d'expressió, i es posarà èmfasi en el dret d'autodeterminació dels pobles. "Gràcies a tots ells s'ha permès assolir grans fites que han suposat un canvi de rumb en la història", ha valorat el conseller de la Presidència.

Preguntat per la possibilitat que les forces polítiques de l'oposició se sentin còmodes amb la reivindicació, especialment la que fa referència al dret d'autodeterminació, Turull ha justificat que "el 99,9% de la gent defensa les llibertats i els drets fonamentals". "Ens agradaria que tothom s'hi pogués sentir bé", ha afegit. En l'acte hi participaran els actors Jordi Bosch, Míriam Iscla o Peter Vives, i s'hi faran actuacions musicals, entre d'altres, de l'Orquestra de Cambra de Terrassa i el Cor Infantil de Granollers, a més dels grups Animal o les cantautores Marina Rossell i Judit Nedderman. La cerimònia es retransmetrà per TV3.

L'endemà, el dia 11, el Govern farà la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova de Barcelona i a la seva tomba, a Sant Boi de Llobregat. A més, les portes del Palau de la Generalitat estaran obertes al públic.

El Parlament homenatjarà els Mossos i els serveis sanitaris

El Parlament de Catalunya també farà la seva particular commemoració de la Diada. Segons ha explicat el vicepresident de la mesa, Lluís Guinó, la cambra farà un reconeixement als Mossos d'Esquadra i als serveis d'emergència per l'atenció a les víctimes i la gestió posterior als atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils. A partir de les set del vespre, s'entregarà la Medalla d'Honor, en la categoria d'Or, al Cos de Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona, Policia Local de Cambrils i serveis d’emegències i urgències, que inclou els Bombers de Barcelona, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil, Servei d’Emergències Mèdiques, Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona, Creu Roja i Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya.

stats