Política 27/10/2019

Marlaska defensa que la violència a Catalunya ha sigut de "molt més impacte" que al País Basc

Buch critica que la comparació és "imprudent" i Colau demana una rectificació a Sánchez

Ara
2 min
Marlaska exigeix a Torra que condemni "la violència" dels CDR: "És una cosa fàcil per qualsevol demòcrata"

BarcelomaEl ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat en una entrevista a La Razón que la violència al carrer a Catalunya per protestar contra la sentència del Procés ha sigut "de molt més impacte que la del País Basc", d'acord amb la informació que li han transmès els operatius policials. "No s'havien enfrontat mai a una violència d'aquesta naturalesa per com buscaven el cara a cara, a més dels mitjans que van utilitzar", argumenta el ministre, que admet que no s'esperaven una violència tan "greu" i de tanta "intensitat". Segons explica, el govern espanyol sabia que es podrien produir episodis d'aldarulls, i assegura que sobre el dispositiu policial "les coses es van fer bé".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Sempre es pot millorar, però el dispositiu va ser correcte per actuar amb proporcionalitat i garantir la seguretat de tots els catalans i els agents implicats", apunta en l'entrevista, en què acusa d'"equidistància inacceptable" a qui afirma que "hi ha dos tipus de violència". "La violència és només dels violents radicals independentistes, que són els que pertorben l'ordre públic i la seguretat de tots", afegeix.

La comparació del ministre entre el País Basc i Catalunya ja ha motivat la reacció del conseller d'Interior, Miquel Buch, que en la roda de premsa de valoració dels disturbis d'ahir ha defensat que les dues situacions són incomparables. "Comparar una situació amb prop de 800 morts amb el que passa a Catalunya és absolutament imprudent. La lamento i la condemno".

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat les paraules del ministre i, a través d'una piulada, ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, una "rectificació urgent" de Marlaska. Colau entén que es tracta d'unes declaracions "falses i incendiàries".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al seu torn, ha defensat que el ministre de l'Interior es referia als "xocs entre manifestants i policies" quan ha afirmat que els episodis de violència al carrer a Catalunya per protestar contra la sentència del procés és "de major impacte que la del País Basc". Des de la manifestació de Societat Civil Catalana (SCC), Iceta ha expressat que al País Basc "el nivell de violència va ser superior" perquè hi va haver més de 800 morts. En aquest sentit, ha expressat que "és veritat que hi ha hagut molta violència a les nits" a Barcelona. Amb tot, el líder del PSC ha afirmat que "afortunadament" la societat catalana "sabrà superar aquesta situació" i ha garantit que des de les seves files s'hi contribuirà "amb totes les forces".

stats