Política 29/04/2016

Artur Mas, disposat a participar en una llista unitària independentista a les eleccions del 26-J

L'expresident de la Generalitat descarta, però, encapçalar la candidatura de CDC a Madrid

Ara
3 min
Artur Mas, a TV3. / ARA

BarcelonaEn plena refundació de CDC, en què les disputes entre les diferents famílies convergents han emergit públicament en les darreres setmanes, i abocats ja en una nova campanya electoral, l'expresident de la Generalitat Artur Mas ha rebutjat liderar la llista de CDC a les eleccions espanyoles del proper 26 de juny, malgrat que ha afirmat que hi ha persones que l'hi han aconsellat i que, fins i tot, l'hi han demanat. Ara bé, sí que s'ha mostrat disposat a participar en una llista unitària independentista entre ERC i els convergents si li ofereixen ser-hi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas, en una entrevista a '8 al dia', ha assegurat: "Només hi seria [en una llista electoral] si els partits sobiranistes fessin pinya i anessin junts". "Estic a la seva disposició per ajudar si es fa una operació d'aquestes característiques", ha dit Mas, tot i que ha admès que una candidatura unitària en els propers comicis és poc probable per l'opinió –ha assegurat– que mantenen a la direcció d'ERC. Per a l'expresident de la Generalitat, el que convé al procés sobiranista és "guanyar" totes les conteses electorals, una victòria que a parer seu només s'assolirà si els partits independentistes es presenten junts –tal com es va fer el 27-S amb Junts pel Sí.

Al seu torn, el portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, ha dit que li semblaria "fantàstic" si l'expresident encapçala una candidatura unitària, tot i que ha apuntat que "és molt difícil que prosperi" aquesta opció, perquè "ERC no ho veu de la mateixa manera". Ho ha dit en una entrevista a la SER.

Si, com preveu Homs, la llista unitària no és possible, quina estratègia ha de seguir CDC a Madrid? "Estar al servei de les institucions catalanes i del mandat del 27-S" i fer "el màxim possible a cada votació" –ha dit Mas–. Així, l'expresident ha defensat que des de Convergència s'ha de participar a les negociacions al Congrés, mentre les competències siguin a Madrid, en aquelles qüestions que no siguin estrictament del procés sobiranista.

D'altra banda, sobre si CDC s'ha de presentar sota les sigles de Democràcia i Llibertat, Mas ha defugit respondre-ho ara, però ha deixat clar que hi ha de ser present l'"esperit de Convergència". Un partit, ha definit, que ha de ser de "centre ampli", que reculli el liberalisme europeu.

Sobre les relacions amb Madrid

Mas ha tret ferro a les cimeres que han mantingut en els últims dies el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president espanyol, Mariano Rajoy, i també el vicepresident, Oriol Junqueras, i la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. A parer seu, no hi ha hagut cap canvi respecte de la seva presidència.

"La veu dels catalans no existeix a la Moncloa, la menyspreen", ha assegurat, recordant que ell va portar 23 punts al president espanyol dels quals només se'n va complir un. És per això que s'ha mostrat escèptic sobre el compliment dels 46 punts que li va plantejar Puigdemont a Rajoy la setmana passada. "El diàleg sempre hi ha sigut, ara bé, jutgem les coses pels fets i no només per una petita actitud [...] No està canviant res substancial".

Per què no hi ha hagut govern a Espanya?

"No hi ha hagut sentit d'estat ni generositat". Aquesta és la raó per la qual no hi ha hagut govern a Espanya, segons Artur Mas. L'expresident, que va fer un "pas al costat" a última hora per evitar unes noves eleccions i assolir un pacte entre Junts pel Sí i la CUP, ha assegurat que els partits espanyols no tenen cultura de pacte i tampoc la capacitat dels líders d'apartar-se, malgrat que saben que les "eleccions no ajuden a Espanya". "No hi ha gaires presidents que facin això [retirar-se], podent anar a unes eleccions".

stats