Política 04/02/2020

Sánchez no espera cap acord amb la Generalitat per resoldre el conflicte català a curt termini

També deixa per després de la trobada amb Torra la concreció de la taula de diàleg

Mariona Ferrer I Fornells / Mireia Esteve
3 min
La portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Madrid / BarcelonaLa reunió entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el català, Quim Torra, d'aquest dijous ha de ser el primer pas per activar la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa. Aquest dimarts, però, el govern espanyol ha volgut posar el fre de mà i ha recordat que les postures entre els dos governs estan allunyades i que no esperen cap acord amb la Generalitat a curt termini, sobretot tenint en compte l'avançament electoral que hi haurà pel mig. "Aquest govern no n'espera fruits a curt termini, però sí establir vies perquè a mitjà o llarg termini es pugui aconseguir un petit punt de trobada", ha afirmat la ministra portaveu de l'executiu, María Jesús Montero. Tampoc n'espera fruits immediats el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès. "No podem dir que això ho tindrem demà passat i que d'un dia per l'altre el PSOE acceptarà el referèndum. Costarà molt, però val la pena intentar-ho", ha opinat durant la presentació del llibre Pere Aragonès, l'independentisme pragmàtic (Pòrtic). "Si ens asseiem és perquè hi ha voluntat de resoldre el conflicte polític", ha afegit per la seva banda la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A priori, aquest és l'objectiu dels dos governs, que ahir van coincidir en subratllar que a la taula de diàleg es podrà parlar de tot malgrat que tots dos admeten que la possibilitat d'un acord és llunyana. De fet, fonts del govern espanyol expliquen que Sánchez escoltarà tot el que li plantegi Torra dijous –admeten que no esperen un acord de la trobada–, però que després respondrà el que consideri oportú. En aquest sentit, la portaveu del Govern ha tornat a demanar "garanties" per superar la desconfiança que tenen, asseguren, respecte al govern espanyol, però ha admès que com a executiu no han "consensuat" que s'hagi d'incorporar la figura d'un mediador, tal com reclama JxCat. "Veurem de quina manera es pot garantir que es pot parlar de tot en aquesta taula de diàleg", ha afirmat Budó en roda de premsa després del consell executiu.

Precisament, sobre aquesta qüestió, el subconscient ha traït Montero durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. Quan li han demanat per les línies vermelles de la Moncloa en la reunió amb Torra, que ja ha avançat que parlaria d'autodeterminació, Montero ha parlat d'una futura "convocatòria d'un referèndum a Catalunya". "Ministra, fe d'errates: eleccions, no referèndum, eh!", l'ha corregit el secretari d'estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, abans de donar el torn de paraula a un altre periodista. Fonts de la Moncloa aclareixen que la intenció de Sánchez és escoltar sobre tots els temes i que en cap cas hi haurà un ordre del dia tancat.

Concretar la taula de diàleg amb ERC

Madrid no té intenció de reeditar la reunió de Pedralbes amb trobades paral·leles de ministres i consellers i, tot i que la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, acompanyarà Sánchez en el viatge de dos dies a Barcelona, Montero ja ha aclarit que la reunió serà de dos, tal com també ha confirmat Budó. Com a molt, es plantegen que Darias faci la roda de premsa posterior per explicar com ha anat la trobada. De fet, tot i que els membres de JxCat al Govern continuen pressionant la Moncloa perquè en surti una data per iniciar la taula de diàleg –Budó no ha concretat si Torra té previst proposar-ne cap–, fonts de la Moncloa aclareixen que no tenen previst concretar la taula de diàleg en la reunió al Palau de la Generalitat. A parer de l'equip de Sánchez, ha de ser amb ERC amb qui es concreti quan, com i qui es reunirà a la taula, tot i que reconeixen que ha de ser "imminent" un cop feta la trobada entre presidents, tal com reclamen tant JxCat com els republicans.

"L'aposta pel diàleg serà ferma i no creiem que sigui una opció sinó una obligació democràtica", ha reiterat Montero, que ha tornat a demanar al vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, que assisteixi al Consell de Política Fiscal i Financera previst per divendres per fer passos cap a una "normalitat institucional". Aragonès, però, tampoc hi anirà aquesta vegada, segons fonts del departament d'Economia, que també expliquen que encara han de decidir si envien algun col·laborador en representació d'Aragonès o deixen buida la cadira de la Generalitat.

Malgrat tot, tots dos governs mantenen tots els esforços posats en la taula de diàleg que s'hauria d'activar a partir de dijous. Tant és així que la ministra portaveu de l'executiu espanyol ha tirat enrere 40 anys per comparar aquesta taula amb el moment de la redacció de la Constitució espanyola durant la Transició i respondre, així, a les fortes crítiques de la triple dreta per la trobada. Montero ha demanat el mateix "consens" que va servir per redactar la carta magna i ha recordat que es va arribar a un acord entre posicions tan allunyades com les que representaven el líder de la UCD, Adolfo Suárez, i el del Partit Comunista, Santiago Carrillo.

stats