CANVI DE CICLE
Política 29/10/2012

Òmnium reclama que la propera legislatura ha de ser l'"última d'un Parlament autonòmic"

Muriel Casals defensa que el català és "la llengua pròpia" de Catalunya i que el castellà és "patrimoni cultural del país"

Acn
3 min
La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, durant la presentació de la Declaració de Santa Coloma, aquest dimarts / ACN

Santa Coloma de GramenetÒmnium Cultural ha presentat aquest dilluns la 'Declaració de Santa Coloma', el seu nou full de ruta després dels esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya arran de la manifestació de l'Onze de Setembre. La presidenta de l'entitat, Muriel Casals, ha sintetitzat el document subratllant que el català és "la llengua pròpia del país" i que cal la seva "plena normalització", però ha demanat que no s'oblidi que el castellà és "patrimoni cultural del país". En la seva intervenció, ha instat els diputats a ser "conscients" que la propera legislatura ha de ser l'"última d'un Parlament autonòmic" i s'ha compromès a fer arribar el debat sobre l'estat propi a tots els ciutadans amb la celebració d'un congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta d'Òmnium Cultural ha desgranat en quatre punts la 'Declaració de Santa Coloma'. En primer lloc, el compromís de fer arribar el debat sobre l'estat propi a tots els ciutadans de Catalunya amb l'ajuda "d'un argumentari i la celebració d'un congrés". En aquesta línia, ha apel·lat els partits que van assumir el compromís de celebrar un referèndum a incloure aquest punt en els seus programes electorals i ha instat els diputats que formaran part de la cambra catalana a ser "conscients" que aquesta ha de ser "la darrera legislatura d'un Parlament autonòmic".

Durant la seva intervenció, la presidenta ha subratllat que el català és la "nostra raó de ser, la llengua pròpia del país i la llengua de cohesió" i que l'objectiu ha de ser "assolir la seva plena normalització". En paral·lel, ha afegit que la llengua castellana és "patrimoni cultural del país" i que la diversitat lingüística i el coneixement de llengües és "un valor de futur".

La presidenta d'Òmnium Cultural s'ha referit a l'aprovació per part d'una àmplia majoria al Parlament de la resolució que es compromet a aprovar prioritàriament un referèndum a la propera legislatura per decidir el futur de Catalunya. Casals ha subratllat que si els resultats electorals avalen aquesta opció, la consulta s'haurà de celebrar per un "principi democràtic bàsic" i ha puntualitzat que celebrar un referèndum "no comportarà cap fractura". En aquest sentit, Òmnium emplaça a fer aquest procés des de la "unitat", fent arribar aquest debat "a tots els pobles i ciutats, arribant a tothom i enfortint la cohesió social". Així mateix, ha avançat que el compromís de Catalunya amb Europa i la necessitat d'internacionalitzar aquest procés.

Per Casals, la independència de Catalunya en el marc europeu és "l'únic projecte capaç de fer de palanca a l'ambició del país" i ha defensat que la resta d'opcions de relació amb l'estat espanyol "s'han exhaurit" després de sotmetre Catalunya a l'"asfíxia econòmica" i a la negació nacional. Segons Casals, cal un estat per "garantir" drets bàsics com l'educació, la sanitat, l'habitatge digne o el treball" i ha conclòs que tenir un estat propi assegura un país "socialment més just i pròsper".

Casals ha recordat que l'any 1983, precisament a Santa Coloma de Gramenet, es va iniciar la immersió lingüística en 19 escoles públiques per "expressa petició dels pares i mares, veïns d'aquesta ciutat, la gran majoria dels quals no tenia el català com a llengua pròpia". En l'acte hi han assistit representants polítics i institucionals, així com personalitats de l'àmbit social i cultural. L'actor de Santa Coloma de Gramenet Andreu Banús ha presentat l'escriptor i gestor cultural santcolomenc Rodolfo del Hoyo, el qual ha parlat de la ciutat i ha donat pas al vídeo que Òmnium Cultural ha elaborat per a aquesta ocasió, 'Tots construïm un nou estat d'Europa'. Seguidament, els membres de la junta directiva d'Òmnium Quim Torra i Rita Marzoa han exposat els arguments per defensar la necessitat que Catalunya tingui un estat propi.

stats