Òmnium es desmarca de la iniciativa dels fanalets independentistes

Jordi Cuixart assegura que "aquest tipus d’accions no concorden amb el pla de treball de l’entitat"

La direcció nacional d' Òmnium Cultural es desmarca de la iniciativa convocada a Vic per rebre els Reis d'Orient amb fanalets amb l'estelada. Després de la polèmica que ha generat la proposta, el president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha enviat una carta a tots els presidents territorials per desmarcar-se de l'acció, assegurant que "no concorda" amb "el pla de treball" de l'entitat.

A la carta, Cuixart ha demanat als presidents territorials ser més "curosos" amb les campanyes que es fan al marge de l'organització nacional i els ha reclamat que s'abstinguin de "fer o col·laborar en qualsevol acció no pròpia de l'entitat".

Cuixart ha lamentat que el suport d'Òmnium Osona a la proposta de l'ANC de Vic "s'hagi interpretat com una iniciativa a nivell nacional" de tota l'entitat i ha afegit: "Com bé sabeu, aquest tipus d’accions no concorden ni amb el pla de treball de l’entitat –vàlid per a totes les seus territorials– ni amb la campanya nacional que ara mateix centra bona part dels esforços de l’entitat: Lluites compartides. Tampoc concorden amb la nostra voluntat de seguir treballant per normalitzar l’imaginari col·lectiu de país on tothom se senti representat, sense renúncies i amb tota la diversitat que ens caracteritza com a societat", escriu Cuixart.

El president d'Òmnium ha advertit que ara per ara l'activitat de les entitats sobiranistes i les institucions i partits independentistes "estan sent mirades amb lupa pels qui s’oposen a un referèndum sobre la independència i al dret a proclamar la República Catalana en el cas de victòria del 'sí’".

La polèmica es va desencadenar dilluns, quan les seccions locals de Vic d'Òmnium i l'ANC van animar als assistents a la Cavalcada dels Reis a portar fanalets amb estelades, un esdeveniment que es fa des del 2012. La iniciativa va rebre nombroses crítiques polítiques, especialment del PP i de C's. La iniciativa, fins i tot,  ha estat criticada pel diputat d'ERC al Congrés  Gabriel Rufián, que ha afirmat: "Jo no ho faria, però em sembla una polèmica orquestrada per Ciutadans i el PP".