Política 03/12/2018

Els comuns criden el PDECat i ERC a parlar dels pressupostos per evitar l'auge de la ultradreta a nivell estatal

ERC no mourà fitxa si es manté la situació i JxCat dona la culpa al PSOE de la pujada de Vox

Ot Serra / Albert Cadanet / Núria Orriols
3 min
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa

BarcelonaCatalunya en Comú tem que un avançament electoral a l'Estat provoqui uns resultats com els que s'han vist a Andalusia i és per això que torna a posar el focus en l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Constatada la "preocupació" per la irrupció de Vox i l'increment de les "forces reaccionàries", el portaveu dels comuns, Joan Mena, ha fet una crida al PDECat i ERC perquè repensin el seu no rotund als comptes de Pedro Sánchez. "Ningú entendria que els partits polítics catalans no participin en aquest acord i no formin part de la solució", ha expressat en roda de premsa aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que Podem ha sostingut d'ençà que es va presentar el pacte de pressupostos que no eren els números que hauria volgut presentar, Mena ha assegurat que són els comptes "de les mobilitzacions i les classes populars, que donen resposta a allò que expressa la societat". Per això, ha instat també el PSOE a implicar-se més per buscar l'aval de les formacions independentistes, encara que després dels resultats a Andalusia, li pugui passar factura anar de bracet del sobiranisme. "Qualsevol esforç per aprovar els pressupostos serà benvingut. Segurament ha de fer reunions i trobades amb els grups del Congrés i amb el Govern per aplanar el camí del diàleg", ha defensat Mena.

En aquestes relacions entre la Generalitat i la Moncloa, Quim Torra defensa que el 21 de desembre se celebri una trobada bilateral de govern a govern. Mena ha destacat la "urgència" amb la qual s'haurien de reunir els dos executius, però ha anotat que el format és "anecdòtic". "Apel·lem a la responsabilitat del govern Sánchez", ha subratllat.

ERC manté el seu no als pressupostos

"No ens replantegem res del que hem defensat fins ara" al voltant de l'aprovació dels pressupostos. Així de contundent s'ha mostrat aquest mateix dilluns Marta Vilalta, portaveu d'ERC. "Volem plantar cara al feixisme, però també s'ha d'acabar amb la situació d'injustícia" als presos polítics independentistes, ha denunciat Vilalta. La també diputada al Parlament de Catalunya considera "una incoherència" criticar a l'extrema dreta però després "estar a favor de la repressió". "Si la situació d'injustícia no canvia, nosaltres tampoc canviarem la nostra posició", ha manifestat la portaveu de la formació.

JxCat dona la culpa al PSOE de l'auge de Vox per alinear-se amb el PP i Cs i donar suport al 155

Per la seva banda, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha culpat aquest dilluns al PSOE de "legitimar el discurs de l'extrema dreta" i facilitar la pujada de Vox a Andalusia. Desmentint que els resultats electorals tinguin a veure amb el Procés, Pujol ha demanat als socialistes que es desmarquin dels partits amb qui van avalar el 155 -Cs i el PP- i que ara podrien governar la comunitat autònoma amb el suport de l'ultra dreta. També ha recordat que Vox és l'acusació popular en la causa contra el Procés i que va ser pel seu posicionament en contra de la llibertat de Joaquim Forn que el Tribunal Suprem va poder mantenir en presó preventiva l'exconseller de la Generalitat malgrat que la Fiscalia hagués demanat posar fi a aquesta mesura cautelar.

Així, ha instat Pedro Sánchez a fer una lectura “ajustada” dels resultats a Andalusia i a fer "costat" a la democràcia. En aquest sentit, li ha demanat que s'aboqui al "diàleg" per resoldre el conflicte polític a Catalunya i es "desmarqui" del "a por ellos".

Cs i la "regeneració democràtica"

Malgrat que Mena no ha volgut explicitar quina és la idea dels comuns de cara al govern d'Andalusia, ha insinuat que caldria fer un acord per a la "regeneració democràtica" que exclogués Vox de l'equació. El portaveu de CatComú ha interpel·lat directament Ciutadans i s'ha preguntat si "obrirà les portes a Vox al govern d'Andalusia". "Si ho fa, renuncia a la idea de la regeneració democràtica", ha advertit. En aquest sentit, Mena ha assenyalat que cal un govern a la Junta d'Andalusia que "busqui solucions i no formi part del problema", en referència al protagonisme de l'extrema dreta.

Davant els mals resultats d'Endavant Andalusia, Mena ha considerat que caldrà fer "autocrítica" i reflexionar per quins motius els vots que no han anat al PSOE no han anat a parar a la formació lila. El portaveu dels comuns ha assegurat que la coalició andalusa està "fent reflexions" sobre com ha sigut possible que la baixa participació hagi "obert les portes a una aliança reaccionària".

En aquest context, Mena ha defensat la necessitat de bastir "aliances progressistes i feministes" que encarnin l'esperit de la vaga feminista del 8 de març "per no retrocedir democràticament". "El 8-M és el moviment transversal que ens ha guiat en el que volem ser. Hem de continuar fent passos endavant", ha apuntat.

stats