Política 07/09/2016

El PNB tornaria a guanyar les eleccions a Euskadi i EH Bildu perdria 4 escons, segons un sondeig d'EiTB

Podem entraria amb força a la cambra basca amb 14 diputats i passaria per davant del PSE, que perdria fins a 8 representants

Ara
2 min
Resultats a les eleccions basques segons el sondeig d'EiTB

BarcelonaEl PNB tornaria a guanyar les eleccions a Euskadi aquest 25 de setembre i conservaria els 27 escons que té al parlament basc, segons un sondeig publicat aquest dimecres per Euskal Irrati Telebista (EiTB). L'enquesta indica que EH Bildu es mantindria com a segona força però que perdria fins a 4 diputats i es quedaria amb 17, i que Podem entraria amb força a la cambra basca amb 14 escons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sondeig situa el PSE en quarta posició i assenyala que perdria la meitat dels escons actuals (16). Els socialistes s'haurien de conformar amb vuit escons, els mateixos que obtindria el PP, que en perdria dos. C's, que com Podem no es va presentar als comicis del 2012, aconseguiria un diputat el 25-S.

L'enquesta, realitzada entre dilluns i dimarts d'aquesta mateixa setmana, ha consultat telefònicament 1.200 persones residents al País Basc (400 a Àlaba, 400 a Biscaia i 400 a Guipúscoa) sobre el clima polític, la valoració dels líders bascos i la intenció de vot a les eleccions o l'opinió en relació amb possibles pactes postelectorals.

Otegi: "Continuaré sent el rostre i la veu d'EH Bildu"

Una estona abans que es fes pública l'enquesta, el líder abertzale Arnaldo Otegi ha deixat clar que continuarà sent el "rostre i la veu" d’EH Bildu perquè "així ho van decidir les bases", tot i que dimarts el Tribunal Constitucional (TC) l’inhabilités com a candidat. Així, ha assegurat que continuarà participant en actes electorals i en rodes de premsa, per bé que ha qualificat de "cacicada judicial" la decisió del tribunal i ha dit que és un "fidel reflex del nivell de qualitat democràtica de l’Estat". Pel líder abertzale, el TC no ha volgut entrar en el contingut del debat jurídic "perquè saben que perden" i s’ha preguntat si la sala primera del tribunal "es va reunir a Madrid o a Ankara".

I és que Otegi ha acusat l'Estat de "neutralitzar adversaris polítics i ideològics amb males arts" perquè, ha afirmat, "ho porten a l’ADN", i ha admès que ja esperava que el TC el suspengués com a cap de llista. "És evident que tenen maquinària i coacció jurídica perquè ni anés a les llistes. També van ser capaços d’empresonar-me sis anys fins a l’últim dia de condemna", ha recordat, tot i que ha aventurat que l’Estat "no podrà aturar" la voluntat del dret a decidir d’una "aclaparadora" majoria dels ciutadans bascos. "Encara que a Catalunya també ho intentin, això no es resol amb tribunals de justícia sinó en termes de debat polític", ha etzibat.

stats