Política 25/10/2019

El PP s'obre a negociar més autogovern per a Catalunya si no va "contra l'Estat" i Rivera s'indigna

Els conservadors reclamen que es condecori els policies que van actuar pels disturbis

Ot Serra
2 min
El secretari general del PP, Teodoro García Egea, aquest diumenge a la seu del PP.

MadridTensió a la dreta espanyola després de les declaracions d'aquest matí del secretari general del PP, Teodoro García Egea, que s'ha obert a "negociar" més autogovern per a Catalunya sempre que no serveixi per "adoctrinar ni anar contra l'Estat". Les manifestacions del dirigent conservador a la SER han indignat el president de Cs, Albert Rivera, que a través de Twitter ha recordat que 40 anys de "cessions" han alimentat l'independentisme. "¿El PP encara no ha entès que seguir cedint és el camí fàcil però el camí equivocat? Cal més igualtat, deixar de mimar els que volen separar-nos i cuidar de tots els espanyols", ha subratllat Rivera.

Egea ha avisat que l'important de donar més competències a Catalunya no és el concepte en si, sinó la utilitat que se li dona i si repercuteix en la "millora de vida dels catalans". "La pregunta és si millorem els serveis públics. I una competència no és bona ni dolenta per si mateixa, sinó que depèn de com s'utilitzi", ha asseverat el número 2 de Pablo Casado, que ha insistit que en un moment com l'actual cal "evitar" que els governs siguin "deslleials" i aprofitin les competències per anar "contra l'Estat".

El dirigent popular ha deixat entreveure un to més moderat en relació a l'independentisme i ha aconsellat al moviment que plantegi les seves reivindicacions "a dreta llei fins a aconseguir-lo". Egea ha assenyalat que la Constitució "deixa obert" portar la proposta a les Corts espanyoles, "consultar a tot Espanya i aconseguir una victòria d'acord amb els seus interessos dins de la llei". De fet, és el que Mariano Rajoy insistia que podia fer el Govern: venir al Congrés a explicar-se i sotmetre a votació els seus plantejaments. El que no es pot fer, ha continuat Egea, és "crear un precedent" d'utilitzar "dreceres" si la proposta no aconsegueix el suport del Congrés i el Senat.

Aplicació de la Llei de Seguretat Nacional

Tot i obrir-se a més autogovern, García Egea ha defensat l'aplicació de la Llei de Seguretat Nacional a Catalunya perquè sigui el ministeri de l'Interior qui estigui a càrrec de l'ordre públic. "Quina imatge veure Torra tallant carreteres i els Mossos veient el seu cap polític tallar una carretera de manera il·legal i no poder fer res. Per això crec que en aquest cas necessitem que els Mossos i els policies estiguin perfectament coordinats", ha indicat. Uns agents a qui Casado ha demanat que es condecori per la seva actuació durant els disturbis de la setmana passada.

stats