LA GOVERNABILITAT D’ESPANYA
Política 19/04/2016

El PSOE tira la tovallola després del no sever de les bases de Podem

El 88% dels militants es neguen a secundar l’acord Sánchez-Rivera i el 91% volen un pacte d’esquerres

Ferran Casas Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El PSOE tira la tovallola després del no sever de les bases de Podem

MadridLa cap de comunicació del PSOE, Maritcha Ruiz, preguntava ahir als periodistes després de la roda de premsa posterior a l’executiva federal del partit quina mena de caravana electoral els seria més còmoda de cara a les eleccions del 26 de juny. I és que ningú compta ja al Madrid polític amb la possibilitat que un pacte d’última hora eviti una nova convocatòria electoral. Una simple repetició, més que no pas una segona volta, ja que totes les parts tornaran a reclamar suport per liderar el govern com si es tractés de la primera volta. Ahir Podem va fer públics els resultats de la seva consulta interna sobre la conveniència de sumar-se al pacte PSOE-C’s i investir Pedro Sánchez. El no massiu de les bases de la formació de la nova esquerra (88,23% contra l’acord, amb una participació de poc més del 38% dels inscrits) a sumar els seus 65 escons als 131 que tenen socialistes i liberals era el cop de gràcia al govern “de canvi” que ha defensat en els últims mesos Pedro Sánchez. Una aposta que li ha permès afermar temporalment el seu liderat al PSOE (tornarà a ser candidat), però no ser president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, abonava ahir, resignat, el punt final en les negociacions. “S’ha acabat el temps de les ofertes i les contraofertes”, va explicar després de denunciar que ha sigut Podem qui no ha volgut pactar. La formació de Pablo Iglesias va lamentar, en canvi, que el PSOE no s’hagi volgut moure del seu acord amb Ciutadans ni explorar la possibilitat d’una aliança d’esquerres amb ells, IU, Compromís i el suport més o menys estable d’ERC i Democràcia i Llibertat. “Vam dir que no ens llançaríem en braços de Podem i els independentistes, i no ho hem fet”, es vantava Hernando, que va deixar de banda que la seva lleialtat a C’s, combinada amb la negativa a dialogar amb el PP, els ha barrat el pas a la Moncloa.

El dirigent del PSOE, que el dia 30 reunirà el comitè federal per afrontar les eleccions -es convocaran formalment el 2 de maig- va explicar que els socialistes no donen “la batalla per perduda” ni es resignen o renuncien, però també que han “arribat al límit” i ara “s’han de moure els altres”, en referència a Iglesias. Malgrat que no volia interferir en assumptes d’altres partits, va lamentar que, mentre el PSOE buscava “unitat i punts de trobada”, Podem feia una consulta orientada a obtenir el no de les seves bases a l’acord. Segons ell, els haurien d’haver preguntat si volien que Mariano Rajoy i el PP continuessin a la Moncloa i no pel pacte entre el PSOE i C’s.

De fet, els militants de Podem van rebutjar el pacte entre Sánchez i Rivera amb un 88%, segons els resultats que va donar a conèixer des de Saragossa el seu secretari d’organització, Pablo Echenique. I amb una majoria encara més aclaparadora, el 91% dels 150.000 participants van apostar per un govern nítidament d’esquerres.

Per al PSOE, la pilota ja és a una únic teulada, la de Podem. Els socialistes no es mouran, i tant els fa el que faci el PP. Echenique es va mostrar “content” de la consulta (l’opció guanyadora és la defensada, amb matisos en el to, per la direcció) i va admetre que l’acord és gairebé impossible. “Sóc escèptic però confio que en l’últim moment el PSOE opti per l’única via possible”, va dir en relació al pacte d’esquerres. Iglesias va desafiar el PSOE a consultar a les seves bases si les propostes de Podem els semblen adequades. A la pressió de Podem s’hi afegia Francesc Homs, de CDC, que, veient l’oportunitat de jugar un rol important al Congrés a l’hora de formar majories i temorós d’unes enquestes que el 26-J el podrien deixar al grup mixt, ahir demanava als socialistes que es treguin la “soga” de C’s i facin realitat l’aliança amb Podem.

Al marge de la dialèctica PSOE-Podem, el PP ja treballa també en un escenari electoral i tan sols Ciutadans fa proclames sobre la necessitat d’arribar a un acord. Ahir va proposar una reunió entre Albert Rivera, Pedro Sánchez i Mariano Rajoy en el que seria un últim intent previ a les consultes del rei (els dies 25 i 26) per forjar l’acord. José Manuel Villegas (C’s) va demanar un “últim esforç” mentre lamentava que els populars i Podem segueixin en una actitud “obstruccionista” que fa inviable fer operatiu el pacte amb els socialistes. Els liberals volen comptar amb el PP, però aquests dies ha llançat a les xarxes la campanya #MarianoRajao per denunciar la “incapacitat i falta de lideratge” del president en funcions.

Dimissions a Granada

El PP està assetjat en tots els fronts. Ahir mateix va demanar una treva parlamentària per carta a Patxi López. Argumenta que la setmana que ve no hi hauria d’haver ple del Congrés mentre el rei rebi els portaveus. Avui torna a haver-hi sessió i els populars tornaran a perdre votacions. L’altre front és la corrupció. El PSOE insistia que és “insòlit” que el govern segueixi sense sotmetre’s a control parlamentari, i encara més en el clima polític “nauseabund” que ha provocat la dimissió del ministre José Manuel Soria pels papers de Panamà. Ahir també van dimitir l’alcalde de Granada, José Torres Hurtado, i el seu regidor d’urbanisme, implicats en un escàndol de corrupció urbanística.

Malgrat tot, María Dolores de Cospedal deia que ara ja no hi ha “excuses” perquè el PP i el PSOE s’asseguin i parlin. Els socialistes no volen. Han tirat la tovallola.

Aznar denunciarà la filtració de la multa

Després de cinc dies, l’expresident del govern espanyol José María Aznar va sortir al pas de les informacions que apunten que l’Agència Tributària espanyola li ha imposat una multa de 70.403,96 euros per haver utilitzat una societat instrumental per estalviar-se la meitat dels impostos. Aznar va anunciar que interposarà una denúncia davant la Fiscalia General de l’Estat per revelació de dades tributàries, i va negar que hagi defraudat perquè “tots els ingressos i despeses han sigut degudament declarats”. Sí que va admetre diferències de criteri amb Hisenda sobre la forma de tributar.

stats