Política 08/07/2016

El PSOE diu que votarà successivament 'no' a la investidura de Rajoy

El debat intern a Ferraz ha de decidir entre abstenir-se per evitar noves eleccions o intentar formar un govern d'esquerres. El portaveu al Senat, Óscar López, ha tancat la porta a aquesta segona opció

Europa Press
3 min
El portaveu del grup socialista al Congrés, Antonio Hernando / EFE

MadridEl portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha deixat clar aquest divendres que votaran "successivament no" a la investidura de Mariano Rajoy i que aquesta decisió no es revocarà en un futur. "No hi ha aquesta possibilitat", ha dit, i ha afirmat que descarta que demà, en el comitè federal del PSOE, es prengui una decisió diferent. "El PSOE no hi votarà a favor i tampoc ens abstindrem", ha insistit en una entrevista a la SER.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El comitè federal que el PSOE celebrarà dissabte serà clau per enfocar la disjuntiva a la qual s'enfronta el PSOE: davant d'un eventual bloqueig de la negociació, els socialistes tindran l'opció d'abstenir-se per evitar noves eleccions o bé provar que Pedro Sánchez formi govern amb un pacte d'esquerres. La reunió amb els 'barons' servirà per refermar la negativa del partit a votar a favor de la investidura del líder del PP i, alhora, per calibrar els suports a una eventual abstenció en una segona votació.

Hernando, doncs, no vol sentir ni a parlar d'abstenir-se per no "trair" la confiança de 5 milions i mig de votants. "No han dipositat aquesta confiança en nosaltres perquè facilitem un govern de Rajoy ni perquè faltem a la paraula que hem donat durant aquest procés electoral", ha apuntat. Per això, ha dit que "no és una qüestió de preus" i que no es tracta de fer canvis ni d'arribar a acords perquè són "forces molt diferents i ideologies molt distants".

Ara bé, el debat intern a Ferraz no sembla que tingui una sortida fàcil. Ho demostra el fet que el portaveu al Senat, Óscar López, ha tancat la porta a provar un acord de govern sumant Podem i Ciutadans perquè tots dos partits es veten mútuament, una idea que, de fet, també ha apuntat Hernando. López ha dit que l'oferta del líder del Podem, Pablo Iglesias, d'intentar formar govern no és nova, però que "una cosa és predicar" i l'altra demostrar-ho amb actes.

De moment, però, l’estratègia del PSOE és espolsar-se la pressió i reiterar que tota la “responsabilitat” de formar govern és del PP. Els dirigents territorials que s'han reunit amb Sánchez per preparar la trobada de demà han reiterat que “la iniciativa” recau en Mariano Rajoy i han criticat que el líder del PP s’hagi mogut poc o gens per obtenir els suports necessaris. Alguns 'barons' ja s’han obert a considerar l’abstenció, com és el cas dels líders socialistes a Euskadi, Madrid, Extremadura o Castella-la Manxa, que amb més o menys matisos demanen des d’“abstenir-se per la mínima a última hora” fins a “actualitzar” la negativa en funció de com avancin els esdeveniments. La mateixa tesi defensa l'expresident Felipe González, que ahir va demanar que Sánchez deixi governar Rajoy en minoria.

En canvi, des del front mediterrani demanen no enterrar el govern d'esquerres. És el que volen el líder del PSC, Miquel Iceta, i la presidenta de les Balears, Francina Armengol, que van emplaçar Sánchez a fer un pas endavant si Rajoy fracassa en la primera votació, com sembla que passarà.

Una consulta a la militància?

Sobre la possibilitat que el PSOE consulti als militants el sentit del seu vot a la investidura de Rajoy, ha explicat que en les reunions que s'han mantingut fins ara "no s'ha tractat aquest tema", però està convençut que s'abordarà.

"Sóc partidari que es votin acords més que no pas que es votin desacords, però en tot cas no descarto ni molt menys que la militància del PSOE també tingui la seva opinió i hagi de ser consultada sobre aquest tema", ha dit.

stats