Política 03/01/2016

Iglesias: "Hi ha dos PSOE, un que està amb el PP i un que voldria avançar, al qual estenem la mà"

Podem manté el referèndum com a condició per pactar i carrega contra la "incoherència" dels socialistes amb el dret a decidir: "La consulta no és un invent nostre"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La primera reunió del Consell Ciutadà Estatal de Podem després del 20-D, que ha de marcar les línies estratègiques per a aquest 2016 / DANI GAGO

MadridPodem s'ha marcat un objectiu clar des dels seus inicis: acabar amb el PSOE. Tot i no haver aconseguit fer el 'sorpasso' als socialistes el 20-D, Pablo Iglesias sap que el fet que Ferraz tingui la clau de qualsevol investidura els situa com els pitjors damnificats dels resultats electorals. I la tempesta interna socialista brinda la millor oportunitat al partit morat per seguir erosionant l'equip de Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la primera reunió del consell ciutadà estatal, el màxim òrgan de direcció del partit, amb representants tant dels cercles sectorials com territorials i que seria equiparable al comitè federal del PSOE, Iglesias –guarnit amb una corbata morada per a l'ocasió– ha deixat clara l'estratègia postelectoral per a les pròximes setmanes: posar tota la pressió sobre els socialistes.

El secretari general de Podem vol evitar a tota costa que s'interpreti que ha situat un referèndum a Catalunya com a línia vermella per a qualsevol pacte. I aprofita les divisions dins del PSOE per intentar burxar en la "incoherència" del partit respecte de la qüestió territorial.

Els "sectors sensats" vs. "el bloc immobilista"

"Hi ha dos PSOE, un que està amb el PP i un que voldria avançar, i al qual nosaltres estenem la mà", ha assenyalat Iglesias durant una anàlisi dels resultats electorals en l'inici del consell ciutadà, que ha durat més d'una hora. Podem apel·la als "sectors més sensats" dins del partit socialista, als quals, segons el seu punt de vista, els 'barons' territorials del "bloc immobilista", capitanejats per la presidenta andalusa, Susana Díaz, el manxec Emiliano García-Page i l'extremeny Guillermo Fernández Vara, "no deixen obrir la boca".

Tot i no voler parlar de línies vermelles, Podem manté un referèndum a Catalunya com a condició per a qualsevol pacte. "Que nosaltres defensem un referèndum? Esclar, però no ho hem inventat nosaltres, ho va inventar abans el PSOE, que va defensar fórmules de consulta pactada a Catalunya amb Rubalcaba, Chacón i el senyor Navarro", ha insistit Iglesias, que ha recordat que l'exministre socialista de Justícia Francisco Caamaño en un llibre el 2014 defensava una consulta pactada apel·lant a l'article 92 de la Constitució.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, en declaracions als mitjans abans de presidir el Consell Ciutadà Estatal que se celebra aquest diumenge. J.P. GANDUL / EFE

El 'sí' de la CUP a Mas abonaria una gran coalició

Per a Podem, el "bloc immobilista" dins del PSOE acabarà triomfant en funció de si Artur Mas és investit de nou president de la Generalitat. "Dóna la impressió que si Mas és investit amb un suport puntual o mínim amb la CUP això podria crear més incentius dins del PSOE per sumar-se a aquesta gran coalició de la restauració i l'immobilisme", ha dit Iglesias.

Tot i marcar el referèndum a Catalunya com a condició per a qualsevol pacte, Podem no estudia cap iniciativa legislativa per avançar en una consulta. Iglesias ha dit que és fonamental impulsar una agenda parlamentària des d'ara mateix amb la presentació d'una llei d'emergència social des del primer dia que es constitueixin les Corts i que serveixi per "retratar tothom", la recerca de consensos per "revertir les pitjors lleis del PP" i "iniciar el camí per canviar una llei electoral injusta".

El PSOE defensa que la majoria no vol un referèndum

Ferraz manté el referèndum com a línia vermella per pactar amb Podem. El dirigent socialista Rafael Simancas ha esgrimit que és una mesura que va tant en contra de la Constitució com també del pensament i interessos de la majoria dels ciutadans. "La majoria dels espanyols i espanyoles que han votat canvi no entendrien que es malmetés l'oportunitat d'afrontar les grans transformacions pendents per l'obstinació amb un referèndum d'autodeterminació que no és una prioritat per a la majoria", ha assenyalat en declaracions als mitjans des de Madrid.

Sobre les divisions internes, Ferraz intenta fer pinya i assegura que convocaran les "forces del canvi" per tirar endavant les "grans transformacions" que Espanya necessita després que el líder del PP, Mariano Rajoy, "fracassi" en la seva pretensió de formar govern, cosa que l'equip de Pedro Sánchez està convençut que passarà. "Primer els espanyols, després les qüestions internes del partit socialista. En això estem tots", ha assegurat, i ha recordat la resolució aprovada "gairebé per unanimitat" el 28 de desembre pel comitè federal perquè el secretari general pugui intentar formar govern amb Podem i altres partits d'esquerres si els populars fracassen.

El PP, a Sánchez: "Oblidi's de 'Joc de trons'"

El PP insisteix a Pedro Sánchez que s'oblidi d'intentar formar un govern progressista. La vicesecretària d'estudis i programes dels populars, la catalana Andrea Levy, ha assenyalat que pactar "amb la radicalitat i els populismes acaba portant inestabilitat, ingovernabilitat i incerteses". "Oblidi's de 'Joc de trons' i miri pels interessos generals d'Espanya", ha conclòs.

stats