NOVA ETAPA
Política 30/06/2016

Puigdemont ja busca espais de coincidència amb els ‘comuns’

Demana a CSQP que constati la dificultat del referèndum

Oriol March / Sara González
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en un moment  de la sessió de control celebrada ahir al Parlament.

BarcelonaLa primera sessió de control posterior a la celebració de les eleccions del 26-J va servir perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assagés un acostament amb Catalunya Sí que es Pot (CSQP), la formació que representa l’espai polític dels comuns al Parlament. “Sé que podrem trobar espais de coincidència”, va respondre Puigdemont al cap de files de CSQP a la cambra, Lluís Rabell, que li va insistir en la necessitat de recuperar el consens a favor del referèndum pactat amb l’Estat. El president, com ja han repetit en els últims dies tant des de Convergència com des d’ERC, manté que aquesta via d’acord ha quedat descartada després del nou triomf del PP i del fracàs d’Units Podem a l’hora de superar el PSOE amb escons al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No podem deixar-ho al congelador i esperar que amb el temps es descongeli, o bé posar-ho al microones perquè es descongeli”, va indicar el dirigent de Convergència en referència a la proposta de consultada pactada que ofereix el pol d’esquerres. Rabell va reconèixer la “dificultat evident” de convocar-la amb l’actual majoria a Madrid, però va voler deixar clar que el referèndum continua sent el “desllorigador”. “El que no serà possible serà un full de desconnexió que troba dificultats inabastables”, va reivindicar el president del grup de CSQP.

Aquest full de ruta, precisament, és el que recalibrarà Puigdemont amb la vista posada en la qüestió de confiança del setembre. Abans que arribi, el president té intenció de buscar un acostament a l’espai que orbita al voltant de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per sumar els seus integrants al procés constituent. A Palau consideren que no es pot excloure dels pròxims passos del procés l’eix polític que ha guanyat les dues últimes eleccions espanyoles a Catalunya per davant d’ERC i de Convergència.

El president i Rabell van coincidir a l’hora de preveure un govern del PP per als pròxims anys, i el cap de files de CSQP va assenyalar que l’esquerra alternativa “continuarà bregant fins a l’últim moment per configurar una alternativa” als conservadors. Puigdemont li va recalcar que el sobiranisme està disposat a col·laborar en aquesta alternativa, però va advertir que abans dels nous comicis la possibilitat d’un referèndum era més plausible. “Les opcions de celebrar-lo vaguen per l’espai sideral”, va constatar.

Xoc amb Ciutadans

El to conciliador exhibit amb Rabell va virar quan va debatre amb la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, que va comparar Puigdemont amb els dirigents de l’extrema dreta euroescèptica -Marine Le Pen i la Lliga Nord italiana- i amb el presidenciable republicà als Estats Units, Donald Trump, arran del Brexit. “Són els únics que se n’han alegrat”, va dir Arrimadas. El president li va respondre que serà el seu partit qui coincidirà amb Trump i Le Pen quan Catalunya declari la independència.

“La Unió Europea està canviant radicalment el seu discurs” en casos com Catalunya i Escòcia, va raonar. El sobiranisme espera que la sortida del Regne Unit del club comunitari i la relació bilateral que hi volen tenir els escocesos millori les perspectives exteriors catalanes.

stats