Política 07/01/2020

Puigdemont i Comín deixen l'acta de diputat al Parlament per prendre possessió com a eurodiputats

L'excap de l'executiu tanca la porta a intentar ser investit de nou president aquesta legislatura

N.orriols
2 min
Puigdemont i Comín recullen les acreditacions provisionals al Parlament Europeu

BarcelonaL'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín han entrat a registre aquest dimarts la seva renúncia com a diputats al Parlament per poder prendre possessió com a eurodiputats. Els dos càrrecs són incompatibles, de manera que Puigdemont i Comín han escollit ser membres de l'Eurocambra amb la intenció de participar ja en el primer ple del nou període de sessions el 13 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir dilluns l'expresident i l'exconseller -juntament amb l'exvicepresident Oriol Junqueras- ja van ser admesos oficialment com a membres de la cambra, després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) dictés el 19 de desembre que la immunitat parlamentària s'adquiria des de la proclamació dels resultats de les eleccions. L'Eurocambra, doncs, espera que Puigdemont, Comín i també Junqueras, malgrat la inhabilitació de la Junta Electoral Central, prenguin possessió finalment com a parlamentaris la setmana que ve.

En la campanya electoral de les eleccions europees, preguntat per si prioritzaria l'acta de diputat al Parlament o de la cambra europea, Puigdemont ja va assegurar que optaria per ser eurodiputat. Va afirmar que se sentia "suspès i bloquejat" com a diputat de la cambra catalana i va acusar l'Estat de vetar la restitució. Tanmateix, a principis de setembre, en ple debat sobre la resposta a la sentència, el president, Quim Torra, no descartava intentar-lo investir de nou instant al president del Parlament, Roger Torrent, a implicar-se en la reacció al veredicte judicial.

La campanya del 21-D i el 30 de gener

Quan JxCat es va presentar a les eleccions del 21 de desembre al Parlament la seva principal promesa electoral va ser la restitució de l'expresident Carles Puigdemont a Catalunya. Tanmateix, això no s'ha produït. L'intent d'investidura de Puigdemont va ser prohibit pel Tribunal Constitucional, que va vetar la possibilitat de ser investit a distància. L'expresident no va tornar a Catalunya com havia dit per evitar la detenció i el president del Parlament, Roger Torrent, va descartar desobeir l'alt tribunal per elegir l'expresident a distància.

Aquest episodi ha acompanyat la relació d'Esquerra i JxCat durant tota la legislatura, marcada per nombroses crisis. Els de Puigdemont han acusat els republicans d'incomplir el pacte de legislatura pel qual van fer president del Parlament Torrent, mentre que els republicans han retret a JxCat incomplir la seva promesa electoral del retorn de Puigdemont.

stats