Política 13/03/2018

Puigdemont reuneix els seus diputats demà a Brussel·les

La trobada arriba després del veto del Suprem a Sànchez i amb l'elecció del candidat en l'aire

N.orriols
2 min
La presentació de Junts per Catalunya, ahir a Bèlgica

BarcelonaEl president Carles Puigdemont ha citat els diputats de Junts per Catalunya a Brussel·les per abordar els escenaris de la investidura. Segons expliquen fonts de la llista a l'ARA, després del veto del Tribunal Suprem a l'elecció de Jordi Sànchez com a president, Puigdemont ha citat el grup a Bèlgica aquest dimecres per abordar els següents passos de l'estratègia. Està previst que hi assisteixin la majoria de diputats, tot i que els consellers i els diputats processats al Suprem no hi podran assistir perquè tenen el passaport requisat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest matí el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha urgit a fer govern de manera immediata i no s'ha compromès a esperar Jordi Sànchez. Marta Pascal, coordinadora del PDECat, ha demanat en roda de premsa "generositat" per fer govern, tot i que ha mantingut que el seu candidat és Sànchez.

Ahir la defensa de l'exlíder de l'ANC va fer un gir en l'estratègia judicial i va decidir recórrer la decisió del jutge Pablo Llarena al Tribunal Suprem, en lloc de demanar mesures cautelars al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Divendres, el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar el ple a l'espera de la resolució del tribunal europeu, que havia de prendre una decisió sobre el recurs en un màxim de 48 hores -les cautelars són una via excepcional-.

JxCat ha de decidir en les pròximes hores quina és l'estratègia a seguir: sobre la taula hi ha mantenir Sànchez esperant una decisió judicial ferma, proposar un nou candidat -Jordi Turull o Josep Rull, tot i que també hi ha qui defensa que sigui Elsa Artadi, que està lliure de processos judicials- o l'opció de tornar al punt de partida amb Carles Puigdemont, possibilitat que defensen part dels independents de Junts per Catalunya encara que impliqui noves eleccions. Pascal ha avisat aquest dilluns que qualsevol canvi ha de ser "consensuat" amb el PDECat. Sigui quin sigui el candidat, de fet, la possibilitat d'uns nous comicis enrareix l'horitzó.

En les últimes hores, el mateix president i la consellera Clara Ponsatí han tret ferro al fet que hi hagi una nova cita a les urnes. Aquest dilluns, en declaracions a Catalunya Ràdio, Ponsatí ha opinat que si és per factors externs com el veto del Tribunal Constitucional o del Suprem al candidat a la Generalitat, s'ha de desdramatitzar el fet d'haver d'anar a noves eleccions. "No s'ha de fer mai res a qualsevol preu", va dir la consellera ahir en declaracions a l'ARA des del Regne Unit, on s'ha traslladat per reincorporar-se a la universitat i ha obert així un nou front internacional.

Tanmateix, aquesta és una qüestió que també tensa el grup de JxCat. Aquest dilluns, des del PDECat Pascal ha defensat que unes noves eleccions "no convenen" al país i que hi ha marge per encarrilar la legislatura i acabar amb l'aplicació de l'article 155.

stats