Política 10/04/2017

Puigdemont assegura que hi ha diplomàtics espanyols que se senten "incòmodes" amb el que els obliga a fer l'Estat

El president de la Generalitat torna a desmentir que el Govern pagués per reunir-se amb l'expresident dels Estats Units Jimmy Carter

Ara
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigemont, al Parlament

BarcelonaDesprés dels dos últims viatges als Estats Units del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de rebre dos compromissaris nord-americans aquest cap de setmana per explicar-los el procés sobiranista, Puigdemont ha defensat aquestes trobades com un pas previ perquè si Catalunya aconsegueix ser un estat independent "puguem trucar a la porta" de la comunitat internacional i "ens puguin escoltar". "La posició que prenguin els estats vindrà marcada per la feina prèvia feta", ha defensat el president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una feina que, segons ha assegurat, l'estat espanyol ha intentat aturar en diverses ocasions. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Puigdemont ha explicat que "la diplomàcia espanyola va més enllà de les seves atribucions" i que "algun diplomàtic" li ha expressat al president que se sent "incòmode" amb el que l'Estat li obliga a fer, com seria el fet de "malparlar d'una regió espanyola". Tot i que no ha volgut concretar el nom dels diplomàtics, ha tornat a posar les declaracions que va fer l'exministre d'Exteriors José Manuel García Margallo quan va dir que devia "favors" a diversos estats perquè es posicionessin en contra del procés.

"Els estats sempre fan costat als estats". Tot i aquesta premissa, Puigdemont ha explicat que hi ha cada vegada més interès per saber què passa a Catalunya, cosa que ho demostren, ha dit, les declaracions del candidat conservador a la presidència de la república francesa, François Fillon. En aquest sentit, el president de la Generalitat s'ha mostrat convençut que els líders de la comunitat internacional "estarien d'acord que el govern espanyol i el català s'asseguessin a parlar" sobre el referèndum".

De fet, un dels compromissaris que aquest cap de setmana s'ha reunit amb Puigdemont, Dana Rohrabacher –un dels polítics de confiança de Donald Trump– és partidari de celebrar un referèndum i, segons Puigdemont, va afirmar que no entenia que l'Estat no l'acceptés si tenia clar que guanyarien "els contraris a la independència". Tot i això, el president també té clar que aquesta és la postura d'un congressista i no de tot el govern nord-americà.

Per contra, el president de la Generalitat ha tornat a desmentir les paraules del líder del PP català, Xavier García Albiol, que el va acusar d'haver pagat per reunir-se amb l'expresident dels Estats Units Jimmy Carter. "És una falsedat i una indecència", ha dit Puigdemont.

No preveu eleccions autonòmiques

Puigdemont es manté ferm en el seu compromís de tirar endavant el referèndum i ha tornat a descartar unes eleccions autonòmiques perquè "no treballaria en la direcció correcta". Tot i la suspensió per part del Tribunal Constitucional de les partides dels pressupostos destinades a la consulta, el Govern "trobarà una manera" per finançar el referèndum, ha dit Puigdemont, tot assegurant que el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ja "hi ha pensat". El Govern, però, de moment no s'aixeca de la taula per parlar amb l'Estat d'un referèndum pactat, tot i que el president de la Generalitat ha assegurat que el president espanyol, Mariano Rajoy, no té "molta voluntat" de reunir-se amb ell i, ara per ara, ha assegurat que no hi ha cap trobada prevista.

Coneixedor que la fiscalia vigila de ben a prop tots els passos que segueix el Govern per tirar endavant el procés sobiranista, Puigdemont ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als alts funcionaris de la Generalitat que han estat assenyalats per la fiscalia. "Poden comptar que el Govern els defensarà en tot moment", ha subratllat.

Davant la insistència de la CUP perquè el Govern fixi una data i una pregunta per al referèndum, el president de la Generalitat ha demanat "no obsessionar-se" amb aquesta qüestió. El govern, ha dit, vol tenir en compte "les condicions que puguin garantir una major participació" i llavors, fixar la data. "M'interessa guanyar la batalla de la participació", ha defensat Puigdemont i, en aquest sentit, ha instat els partidaris del 'sí' i del 'no' a comprometre's a "guanyar la participació".

stats