Política 27/09/2014

Rajoy adverteix Mas des de la Xina de "l'embolic" en què es fica convocant la consulta

El president espanyol ha fet aquesta observació, en una conversa informal amb periodistes a la Gran Muralla xinesa, hores abans que el president de la Generalitat signi el decret

Efe
1 min
Mariano Rajoy, amb l'ambaixador espanyol a la Xina, Manuel Valencia, a la Gran Muralla / EFE

PequínEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit el president de la Generalitat, Artur Mas, de "l'embolic" en què es veurà immers en signar avui el decret de convocatòria de la consulta sobre la independència de Catalunya per al 9 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy s'ha referit a la signatura d'aquest decret en una conversa informal amb periodistes durant un recorregut per la Gran Muralla xinesa abans d'emprendre viatge de tornada cap a Madrid després de tres dies de visita oficial a la Xina.

També s'ha preguntat si el president de la Generalitat s'ha imaginat en algun moment que l'executiu espanyol "recularia" i canviaria d'actitud, en el sentit d'autoritzar la consulta. Com que no ho farà, com ha tornat a deixar clar, Rajoy ha insistit Mas hauria de pensar en les conseqüències del que fa.

El cap de l'executiu espanyol no ha entrat a valorar els escenaris que s'obren respecte del futur del govern català i de la possibilitat d'aliances entre els partits favorables a la independència catalana si, tal com espera, el Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs contra la consulta.

L'admissió d'aquest recurs, que serà aprovat dilluns pel consell de ministres extraordinari, implicaria la immediata suspensió de la consulta.

De forma prèvia a la presentació del recurs, després que Mas hagi convocat la consulta, el govern espanyol demanarà, avui mateix, un informe al Consell d'Estat i activarà els mecanismes per impedir la votació del 9 de novembre.

stats