Política 13/11/2017

Madrid denuncia davant la UE la campanya russa de "manipulació i desinformació" després de l'1-O

El ministre d'Exteriors retreu a Oriol Soler la seva entrevista amb Julian Assange

Laia Forès
3 min
Dastis menysté moltes de les agressions de l’1-O per “falses”

Brussel·lesEl govern espanyol denunciarà aquest dilluns a la Unió Europea la campanya de la ingerència russa a través d'internet després del referèndum de l'1 d'octubre per intentar influir en la crisi política entre Catalunya i Espanya, segons ha assegurat el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Informaré sobre com s'han desenvolupat les qüestions de desinformació i manipulació al voltant del referèndum i dels dies posteriors a l'1-O", ha avançat Dastis, que aquest dilluns participa a la reunió de titulars d'Exteriors de la UE. "Vull deixar constància de com es plantegen aquestes qüestions", ha insistit.

Dastis no ha donat detalls de la suposada ingerència russa, però ha assegurat que, més enllà de les informacions publicades a la premsa, el govern espanyol disposa de dades "sobre com el trànsit a les xarxes en els dies posteriors al referèndum va passar per xarxes situades a Rússia". Fonts del govern de Mariano Rajoy puntualitzen que es tracta, sobretot, de les notícies difoses per mitjans de comunicació com 'Russia Today' i l'agència de notícies Sputnik.

Sense impacte de la ingerència russa

El ministre d'Exteriors espanyol aprofitarà un debat sobre els equips de comunicació estratègica de la UE, dedicats a combatre la desinformació russa o de l'Estat Islàmic, per denunciar la ingerència de Rússia en el Procés. El govern espanyol, però, admet que "no té dades" sobre l'impacte de la campanya de "desinformació" russa, segons ha dit la ministra de Defensa, Dolores de Cospedal.

La ministra, que aquest dilluns també participa a la reunió de titulars de Defensa, ha assegurat que hi ha "entitats públiques i privades" de Rússia que "intenten desestabilitzar Europa". De Cospedal ha dit que "no es pot dir que sigui el govern rus" qui es troba darrere d'aquestes ingerències. "Estem en fase d'anàlisi sobre quines són aquestes entitats", ha explicat en declaracions a la premsa.

Reunió entre Assange i Soler

Tot i que no ha transcendit el contingut de la reunió ni es tracta d'una trobada il·legal, Madrid també ha carregat contra l'empresari Oriol Soler per haver-se reunit amb l'activita Julian Assange a l'ambaixada de l'Equador a Londres, informació revelada pel diari 'El País'. Dastis ha acusat Soler de posar pals a les rodes de la democràcia a Catalunya. "Hi ha molts indicis que aquest senyor i altres persones han estat intentant intervenir, manipular i afectar el que ha de ser un desenvolupament democràtic natural a Catalunya", ha assegurat el ministre.

Segons 'El País', el 9 de novembre Soler es va reunir durant quatre hores amb Assange, perseguit pels Estats Units per haver publicat secrets a través del web de Wikileaks. Des de l'estiu, el ciberactivista ha donat suport al moviment pro referèndum a Catalunya a través de Twitter. L'empresari català ha assegurat al seu compte de Twitter que la visita no estava relacionada amb el Procés, sinó amb la revista que edita:

Soler també ha destacat que amb Assange comparteixen el fet de viure una situació semblant a la seva per l'exili de part de membres del Govern:

Després del desmentit de Soler, Dastis ha reculat i ha admès que no té proves de res, però considera evident que l'empresari català, vinculat al sobiranisme, es va reunir amb Assange per parlar del Procés. "Ja em dirà vostè si això no és, com deia una antiga professora meva, una cosa del tot enraonada que hagin abordat aquest tema sabent per on flaqueja, quines manifestacions ha fet Assange i de quina manera el senyor Soler està involucrat en l'independentisme català", ha dit Dastis.

stats