Publicitat
Publicitat

EUSKADI BUSCA LA PAU

El TS admet la demanda contra Sortu i suspèn la seva inscripció com a partit

L'advocat de l'Estat així ho havia reclamat al Tribunal

La Sala del 61 del Tribunal Suprem (TS) ha admès avui a tràmit la demanda del Govern contra Sortu i ha acordat deixar en suspens els tràmits per a la inscripció en el registre de partits polítics del Ministeri de l'Interior, tal com preveu la Llei de Partits.  Així ho ha acordat la sala especial del Suprem després de reunir durant dues hores i menys de cinc hores després que l'advocat general de l'Estat, Joaquín de Fuentes Bardají, registrés a l'Alt Tribunal la demanda, en què sosté que el rebuig al terrorisme de la nova marca abertzale és "cosmètic" i que forma part d'una estratègia de la qual ETA és "motor" i actor principal.

En una providència notificada avui, la Sala del 61 també dóna trasllat de la demanda a la Fiscalia ia Batasuna-ja que aquesta es presenta com un incident d'execució de la sentència que va il.legalitzar a aquesta formació-i cita Sortu perquè pugui personar-se en el procediment i formular les al.legacions que estimi procedents.  La Sala del 61 ha acordat comunicar al Ministeri de l'Interior l'admissió a tràmit d'aquesta demanda als efectes previstos en els articles 4.2 i 5.6 de la Llei de Partits, que estableix que la seva admissió determina la suspensió automàtica del termini de vint dies previst per inscriure com a partit polític a Sortu.

A més, s'ha nomenat com a ponent d'aquest procediment al magistrat Carlos Lesmes i s'ha decidit comunicar a les parts la composició de la sala especial.  "És l'esquerra abertzale-Batasuna la qual es presenta", ha explicat als periodistes després de presentar la demanda De Fuentes Bardají, que ha remarcat que "el complex ETA-Batasuna utilitza tàcticament Sortu com a mitjà de ser a les eleccions i, per tant, en les institucions locals i forals a partir de maig ".  La demanda en la qual el Govern, a través de l'Advocacia General de l'Estat, demana al TS que prohibeixi la inscripció de Sortu sosté que l'únic propòsit del complex ETA-Batasuna des de les últimes eleccions és accedir "com sigui"  a un "instrument partidari legal "que els permeti tornar a les institucions.

L'Advocacia de l'Estat, després d'analitzar els informes elaborats per la Policia i la Guàrdia Civil, conclou que aquest rebuig estatutari del terrorisme és "cosmètic, retòric i instrumental, no real", i que no és suficient per demostrar que s'ha trencat totalment els vincles amb el món etarra.

La demanda inclou, entre altres indicis que acreditarien que la formació està al servei d'ETA, cinc "connexions directes" amb la banda terrorista.

Entre elles, figuren l'aparició en els documents intervinguts al dirigent etarra Ibon Fernández Iradi, "Susper", del nom d'una de les promotores de Sortu "com a persona que ha estat en converses per entrar a ETA" o el fet que un altre dels promotors sigui titular d'un compte bancari utilitzat per al dipòsit de fons destinats a ajudar a presos de la banda.

Prèviament, l'advocat de l'Estat havia presentat aquest dijous davant la sala 61 del Tribunal Suprem una demanda d'il·legalització de la formació Sortu perquè considera que es tracta d'una mera continuació de Batasuna. L'advocat creu que el partit "no ha trencat amb ETA" i que, de fet, la seva irrupció respon a l'estratègia de l'organització. En declaracions als mitjans, l'advocat general de l'Estat, Joaquín Fuentes Bardagí, ha apuntat que ETA-Batasuna "utilitza tàcticament" Sortu com a "instrument" per ser present a les eleccions. Dilluns o dimarts que ve farà el mateix la Fiscalia. L'objectiu és que Sortu no es pugui registrar com a partit ni ser present a les eleccions municipals del pròxim 22 de maig.


21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT