Política 27/09/2014

"Ningú està per sobre de la democràcia": la resposta de la Moncloa a la convocatòria del 9-N, en 10 frases

Sáenz de Santamaría recorda que Mas no ha aprovat una consulta, sinó un "referèndum com una casa de pagès"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la compareixença d'aquest dissabte a la Moncloa. EFE

MadridLa vicepresidenta i portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat aquest dissabte que ja han començat tots els tràmits per vetar la consulta del 9-N. Ho ha fet amb una breu compareixença inesperada a la Moncloa en què ha admès preguntes. Ha assegurat que "cap govern està per sobre de la voluntat sobirana" del poble espanyol i ha insistit que el referèndum no se celebrarà perquè és "inconstitucional". Recollim la seva compareixença en 10 frases:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1.- "Avui [Mas] ha firmat el decret de convocatòria. El 12 de desembre del 2013, el president del govern [espanyol], en presència del president del Consell Europeu, ja va dir clarament que el referèndum no se celebraria. No se celebrarà perquè és inconstitucional".

2.- "Lamentem profundament, i considerem que és un error, la iniciativa del president de la Generalitat. Fractura la societat catalana, divideix els catalans, els allunya d'Europa i del sentiment dels temps".

3.- "Cap govern pot passar per davant de la voluntat sobirana del poble. Cap govern pot cedir o transigir sobre el que només poden decidir el conjunt dels espanyols".

4.- "Durant molts segles, els espanyols, i especialment els catalans, han fet d'Espanya el que és, un país divers que s'ha sabut sobreposar a les dificultats. Junts, espanyols i catalans, hem afiançat una democràcia".

5.- "Sempre que els catalans han tingut un problema, els govern d'Espanya hi ha estat [...]. El govern [espanyol] seguirà treballant per unir i no dividir, per treballar pel nostre país dins del marc de la llei i dins dels marges de la convivència".

6.- "Ni el president de la Generalitat ni el del govern espanyol poden cedir i negociar el que no els correspon. No és ni seu ni nostre, és del conjunt del poble espanyol".

7.- "Quan tinguem els informes del Consell d'Estat, el consell de ministres demanarà al govern que plantegi la suspensió al TC. I quan la Constitució parla és claríssima, la suspensió és automàtica".

8.- "La suspensió és automàtica i produeix l'efecte que no es pot produir cap efecte, de cap naturalesa. Cap amb caràcter preventiu, se suspèn i deixa de produir efectes".

9.- "Un referèndum ho és amb independència del seu caràcter vinculant o no [...]. Estem parlant d'un referèndum com una casa de pagès".

10.- "Vull recordar a tothom que ningú està per sobre de la democràcia i que ens hem de sotmetre a la Constitució i a les lleis. Ningú pot decidir el que compleix o deixa de complir. Perquè si no, quina democràcia seria aquesta?".

stats