Política 27/01/2020

Sánchez refreda la reunió amb Torra

El PSOE diu que es reunirà amb qui el Parlament “clarifiqui” que és el President de la Generalitat

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, amb el secretari general del partit i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió de l'executiva socialista.

MadridAmb la vista posada en el debat entre els socis de govern a Catalunya, Pedro Sánchez refreda de moment la reunió amb la Generalitat i no ajustarà les agendes amb el president català fins que no es "clarifiqui" la situació al Parlament. Si bé fonts de la Moncloa asseguraven dijous que la intenció era mantenir la trobada per a la primera setmana de febrer a Barcelona malgrat la decisió del Tribunal Suprem d'avalar la retirada de l'escó al president de la Generalitat, el govern espanyol ha volgut anar amb peus de plom i ha obert la porta a la possibilitat que al febrer Torra ja no estigui al capdavant del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, a diferència de PP, Vox i Ciutadans, l'executiu espanyol manté que Torra té tota la legitimitat per continuar a la Generalitat, de la mateixa manera que Alberto Ruiz-Gallardón va ser president de la Comunitat de Madrid sense tenir escó. "El president no és parlamentari però és president. Aquesta és la llei, ja li va passar abans a Gallardón. Les normes són així i cal complir-les", ha emfatitzat la ministra de Presidència, Carmen Calvo.

Però l'equip de Sánchez, de moment, no vol aventurar fets pel que fa la reunió prevista per a la setmana que ve. Al seu torn, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha assenyalat que "la voluntat" és complir amb el calendari pactat durant les negociacions amb ERC, però que "no es pot assegurar". "Cal esperar a veure com acaba la discussió avui al Parlament i si hi ha nous plens i es decideix sobre la continuïtat de Torra", ha dit Narbona en roda de premsa després de l’executiva del PSOE. "El president [espanyol] es reunirà amb qui sigui president de la Generalitat en el moment que quedi clarificat per l’única instància que ho pot resoldre, que és el Parlament de Catalunya", ha afegit.

La Moncloa malda per mantenir una bona relació amb ERC per intentar aconseguir el seu vot favorable als pressupostos generals de l’Estat, fet que es pot traduir en un salvavides per a una legislatura complicada. Els republicans van acordar abstenir-se en la investidura de Sánchez a canvi d'instaurar una taula de diàleg al cap de 15 dies de la votació. El termini caduca demà i encara no hi ha ni data per a la reunió. Torra va exigir trobar-se amb Sánchez abans del tret de sortida a les negociacions entre el govern espanyol i el català.

Dona per fet anticipades

El PSOE ja dona per fet que aquest any hi haurà eleccions anticipades a Catalunya. Però, per al partit, el principal interrogant és quan. Narbona ha anunciat que aquest 2020 ha de ser el de la "consolidació" del govern espanyol després d'un 2019 eminentment "electoral". Ara bé, ha admès que aquest any també serà "parcialment electoral", amb eleccions autonòmiques a Galícia, el País Basc i "és possible que també n'hi hagi a Catalunya".

Per encarar aquesta situació, Sánchez ha convocat una reunió del comitè federal per al 15 de febrer. Narbona ha instat el president manxec, Emiliano García-Page, a posar sobre la taula en aquesta trobada les crítiques al president espanyol per defensar la reforma del Codi Penal. La setmana passada Page va arribar a titllar Sánchez de mentider per prometre en campanya electoral tornar a tipificar el delicte de referèndum il·legal i ara obrir la porta a reduir les penes del delicte de sedició. La direcció socialista també ha acordar deixar per al 2021 la celebració del congrés federal per renovar la direcció. Sánchez ha decidit així esgotar el mandat de quatre anys al capdavant del PSOE, a l’espera de decidir si es presenta a la reelecció.

stats