LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 04/07/2019

Sánchez allunya Podem del govern per la “crisi catalana”

Argumenta que tenen visions oposades de com resoldre-la

i
Dani Sánchez Ugart
3 min
Sánchez, durant l'entrevista d'aquest dijous

MadridPedro Sánchez va aclarir dijous el motiu del seu no rotund a l’entrada de ministres de Podem al govern que vol formar per continuar quatre anys més a la Moncloa. En una entrevista a Telecinco, el president espanyol en funcions va arribar amb un guió ben après en el qual ressaltava la necessitat d’allunyar l’independentisme català de la governabilitat espanyola com a principal argument per demanar a la resta de partits que li posin facilitats en aquesta investidura. Era el primer cop que Sánchez explicava de manera tan clara que la qüestió catalana és el principal límit per trobar fórmules de govern viable, i hi va insistir mantes vegades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Darrere del seu raonament hi ha dues claus. Com que, segons ell, “la governabilitat no pot dependre dels independentistes”, el PP i Ciutadans s’haurien d’abstenir en la seva investidura, un cop s’hagi tancat un pacte amb Podem. Així no caldrien els vots d’ERC ni de JxCat al Congrés de Diputats per completar la majoria. Però va anar més enllà i va descartar també a causa de la “crisi catalana” que l’acord amb el partit de Pablo Iglesias vagi més enllà del “govern de cooperació” que fa setmanes que pregona. El motiu és que Podem i el PSOE tenen “aproximacions molt diferents” a la resolució del conflicte i, segons ell, això és eliminatori per tenir ministres podemistes a la reunió de cada divendres. Les divergències en un assumpte clau com aquest serien, deia, letals. Això, tot i que Iglesias s’ha compromès a mantenir “lleialtat” en aquesta qüestió i que fins i tot els socis catalans del líder lila, En Comú Podem, han deixat córrer la seva petició de referèndum pactat en la seva proposta d’acord.

Immòbil

Així, Sánchez no es va moure en el principal element que separa Podem i el PSOE per formar una majoria que permeti fer prosperar la seva investidura en el debat del 22 i 23 de juliol. Ara bé, es va obrir perquè “gent de Podem” es pugui incorporar a “l’àmbit de l’administració”. Sánchez i Iglesias es reuniran dimarts que ve per mirar de posar fil a l’agulla a les negociacions. A l’altra banda de la taula es trobarà un Iglesias que no defalleix en l’intent de ser ministre, i que no s’arronsa per l’amenaça electoral. Va avisar Sánchez que seria una “irresponsabilitat” pensar en eleccions i no en formar un executiu. Un “error”, va insistir, malgrat entendre que l’enquesta del CIS de dimecres, amb un fort ascens al PSOE, pugui ser un “argument per als seus assessors” per no buscar un acord amb ells i provar sort a les urnes.

El principal desacord entre els dos partits, que és l’entrada de ministres de Podem a l’executiu, continua invariable. I això que Iglesias fins i tot va plantejar al PSOE que provés en el primer debat d’investidura si la coalició rebia els suports suficients. Si no, ell mateix va explicar que renunciaria a la seva idea de tenir ministres. El líder de Podem va insistir dijous en la fórmula, i va acusar Sánchez d’estar “obsessionat amb les cadires”, per no “cedir-ne ni mitja”. Però va afegir que veu el PSOE “exhaurint les seves opcions per tenir la geometria variable”, intentant fer pactes amb la dreta per a les “qüestions d’estat” i amb ells per a les “coses socials”. Tot i així, es va mostrar confiat que “això sembla que no passarà”: “Tard o d’hora negociarà amb nosaltres un govern de coalició com ha fet en diverses comunitats autònomes”.

stats