Política 13/10/2014

Santiago Vidal continuarà treballant en la redacció d'una Constitució catalana

El jutge diu que la decisió del CGPJ és una "demostració" de la seva "independència" tot i que hauria preferit un rebuig unànime

Acn
3 min
El jutge Santiago Vidal, aquest dilluns a l'Hospitalet / MANOLO GARCIA

BarcelonaEl jutge Santiago Vidal ha assenyalat que la decisió del Consell General del Poder Judicial (CGPG) de rebutjar la seva suspensió cautelar és una "demostració" de la "independència" d'aquest òrgan. Ara bé, Vidal ha destacat que "hauria estat una satisfacció encara més gran que la decisió s'hagués adoptat per unanimitat", no per quatre vots a tres com ha succeït, i ha apuntat que "pot ser" que, a alguns vocals, els hagin pesat "més els criteris polítics que no pas els jurídics". El jutge ha dit que continuarà treballant en el seu temps lliure en la redacció d'un esborrany d'una hipotètica constitució catalana, si bé també ha deixat clar que està "preocupat". "Em jugo el que més m'importa", ha expressat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Santiago Vidal ha valorat de manera "molt positiva" la decisió que ha adoptat aquest dilluns la Comissió Disciplinària del CGPJ de rebutjar la suspensió cautelar de les seves funcions com a jutge. Vidal ha remarcat que és una "demostració" de la "independència" d'aquest òrgan i "és bo que aquesta demostració vingui des de Madrid" i ha assenyalat que a títol personal celebra la decisió perquè podrà "continuar fent el que més m'agrada en aquesta vida, fer de jutge".

Vidal ha destacat que la decisió del CGPJ mostra que quan es parla "d'una manera serena i tenint en compte el món del dret, no només ideologia o política, es troba solució a tot". La Comissió Disciplinària ha pres la decisió amb els vots dels tres magistrats adscrits al sector progressista i un de conservador, mentre que el president i dos més, nomenats pel PP, s'haurien decantat per la suspensió cautelar. En aquest sentit, Vidal hauria preferit una decisió per unanimitat perquè hauria "refermat" la idea que ell no hauria "comès cap irregularitat" fora de les funcions jurisdiccionals.

Vidal diu que una suspensió cautelar hauria estat una cop emocional

"Hagués estat una situació emocionalment i jurídicament molt complicada haver estat suspès de les meves funcions", ha dit Vidal visiblement commogut. Ara bé, tot i reconèixer estar "preocupat", ha assenyalat que té "molt clar que els principis i la dignitat s'han de defensar fins al final, costi el que costi". "Quan el sindicat Manos Limpias va presentar la denúncia que ha motivat l'expedient i la Fiscalia General de l'Estat, és a dir el poder executiu i, per tant, el Govern [espanyol], va demanar la meva suspensió cautelar, vaig ser conscient que estaven dirigint la seva acció on més em dol", ha lamentat.

El jutge de l'Audiència de Barcelona ha assegurat que en el seu temps lliure continuarà fent conferències i participant en debats, programes de televisió, a la ràdio i en entrevistes a la premsa", així com en la tasca que fa uns mesos van emprendre un grup de juristes i que consisteix en la redacció d'un esborrany d'una hipotètica futura constitució catalana.

El jutge reclama el seu dret a la "creació intel·lectual"

Tot i que de moment podrà continuar exercint de jutge, Vidal ha recordat que l'expedient disciplinari no està tancat i que s'ha de resoldre en el termini màxim de sis mesos. El jutge ha subratllat que es defensarà: "Reclamaré que se'm respecti el meu dret a la llibertat d'opinió, expressió i creació intel·lectual jurídica". El jutge s'ha mostrat convençut que el ple del CGPJ prendrà la decisió "més ajudada al dret".

Vidal també ha apuntat que "no és una sorpresa" que l'expedient hagi estat aturat des del maig passat i fins aquesta setmana, considerada clau per al 9-N. "Les coses acostumen a passar per motius concrets, no són per pura casualitat", ha dit Vidal. Amb tot, el jutge ha preferit no entrar a valorar amb més detall si els fets dels darrers dies estan relacionats amb el 9 de novembre.

El jutge ha fet aquestes declaracions abans d'un acte organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a l'Hospitalet de Llobregat. L'Auditori Barradas s'ha omplert de gom a gom i el públic ha rebut Vidal amb llargs aplaudiments.

stats