Política 06/09/2017

Forn denuncia la campanya de "desprestigi" del govern espanyol "a través dels mitjans" pels atemptats

Romeva assegura que el referèndum tindrà "totes les garanties" democràtiques

Ara
2 min

BarcelonaEls consellers del Govern han respost a les preguntes dels grups de l'oposició en el ple en què s'han d'aprovar la llei del referèndum i, presumiblement, la de transitorietat. La sessió de control havia de començar a les 10.00 h, però la petició del grup de JxSí d'alterar l'ordre del dia invocant l'article 81.3 del reglament del Parlament per introduir la votació de la llei del referèndum l'ha retardat fins a les 15.15 h.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha carregat durament contra el govern espanyol per haver fet una campanya "desinformativa des dels mitjans de comunicació" sobre els atemptats a Barcelona i Cambrils. "El ministre és el primer que haurà de donar explicacions", ha considerat Forn, després que el diputat del PP Albert Villagrasa li demanés explicacions per algunes "contradiccions" en la gestió comunicativa posterior a l'atac. El representat popular ha retret a Forn, a més, que la Rambla estigués "totalment desprotegida".

Forn ha recordat que va demanar una compareixença "immediatament", però que finalment no es va acceptar perquè es va considerar que s'havia d'esperar. El conseller ha valorat positivament la feina dels Mossos i ha insistit a demanar explicacions al ministre sobre per què tenia el telèfon punxat l'imam de Ripoll des del 2005 i la policia catalana no n'estava informada.

Encara sobre les conseqüències dels atemptats, el portaveu parlamentari de Cs ha denunciat l'exhibició de banderes estelades durant la manifestació unitària a Barcelona. Forn ha assegurat que no va participar en una manifestació "contra Espanya", tal com ha criticat Carrizosa que va passar, i s'ha remès a les paraules d'Inés Arrimadas, que va dir que només una minoria va portar banderes independentistes. "Vostès ho van preparar tot amb l'ANC i Òmnium", ha justificat Carrizosa, i ha posat d'exemple la reunió que el Govern va mantenir aquest dimarts amb les entitats sobiranistes per donar resposta a la citació del Tribunal de Comptes perquè els acusats pel 9-N dipositin una fiança de 5 milions d'euros.

D'altra banda, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha assegurat que les garanties del referèndum "hi seran totes". En ser preguntat per la portaveu del PSC, Eva Granados, per si el Govern està incomplint lleis a l'hora de confegir el cens electoral, Romeva ha evitat concretar com es fa la llista de ciutadans que podran votar l'1 d'octubre: "Un cop s'aprovi la llei [del referèndum], hi haurà decrets complementaris".

El vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, ha subratllat "l'esforç ingent de moltes persones" per posar "al dia" la Hisenda catalana, que està preparada per recaptar tots els impostos. "Hi havia moltes profecies apocalíptiques sobre el projecte", ha assenyalat Junqueras, que, ha dit, s'han demostrat "infundades". El vicepresident ha respost a preguntes de la diputada de JxSí Maria Senserrich, que ha denunciat que el govern espanyol tracta els catalans de "súbdits i no de ciutadans".

La sessió de control al Govern ha sigut protagonitzada també per l'inici del curs escolar. La consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, ha demanat a CSQP que deixi treballar "tranquil·lament" l'executiu, després que la diputada Jèssica Albiach critiqués que se segueixi finançant l'escola concertada i es publiquin els resultats de les avaluacions als portals web de les escoles públiques, cosa que fomenta la "segregació".

stats