24/03/2015

Sibil·les amb bola de vidre d’eleccions

2 min
Martínez-Sampere intervenint durant el debat a l’Ateneu.

BarcelonaArriben les sibil·les. A veure. L’escenografia de l’Ateneu Barcelonès és de predicció. ¿Endevinaran com les seves parentes mitològiques el futur? A veure. Són quatre de les 12 protagonistes del llibre de la periodista Patrícia Gabancho El cant de les sibil·les. Dones d’esquerra davant la crisi, la indignació i la llibertat. A veure, dones pitonisses catalanes, què li passa al mirall trencat de l’esquerra? Veig, veig... autocrítica. Anna Simó (ERC): “Les esquerres s’han vist xuclades per una política institucional. Hem de lluitar contra les inèrcies”. Veig Rocío Martínez-Sampere (PSC): “La política convencional ha fallat. La gent se sent impotent democràticament”. Ara veig Ada Colau (Barcelona en Comú): “Molts partits que es diuen d’esquerra no han fet polítiques d’esquerra”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ui, veig mal d’ulls. Per a Colau des de la Grècia de les sibil·les, fins ara, ja es feia política sense formar part del sistema. La política és molt més que la política institucional. I explica la seva mitologia... Hi havia una vegada uns ciutadans que van fer la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i... Veig saltant la periodista Cristina Puig, moderadora de l’acte: “¿Estem en campanya, ho heu vist?” Dolors Camats (ICV) mira Colau i reflexiona: “Està bé que siguem vehements, i que la gent surti a les places, però no penso renunciar a les institucions i al carrer”. Defensa que governar des de les esquerres és una contradicció permanent: valors i governar. I crida les sibil·les que augurin aquest nou món. Mmm...

Contradiccions. Salta Gabancho: “L’independentisme ha posat en contradicció alguns partits d’esquerres, que han perdut militants notoris”. I veig Camats: “Ho he entès”. Rocío Martínez-Sampere? “Sí, és evident el dret a decidir han posat en contradicció el PSC”. I Colau salta amb un catàleg de contradiccions dels partits independentistes: confondre dret a decidir amb independència. CiU és antisobiranista, només vol l’independetnisme com “una bandera per tapar les seves vergonyes”... Llista inacabable.

Anna Simó no para de prendre notes. Gabancho: “L’Anna ha escrit un altre llibre”. Simó respon una a una les mirades de bola de vidre sobre l’independentisme. Resum: “Si hi ha una majoria de ciutadans que democràticament volen la independència no tinc cap dubte que la resta de partits també ho acceptaran democràticament i començaran a treballar per un país nou”. Aplaudiments. Mirada. Camats dubta si es faran les eleccions del 27-S, però si es fan: ¿aquests partits independentistes només duran un sol punt al programa? Perquè ICV en durà almenys deu. Sibil·les descontrolades.

Gabancho treu la bola de vidre per fer veure que el llibre també parla de la crisi, valors, Europa... Per celebrar que s’acosten les eleccions. Tots a fer una copa al pati de l’Ateneu. A veure si endevinem la lluna de futur dins el got.

stats