Política 26/09/2018

El Suprem torna a denegar la llibertat a Jordi Cuixart

Assegura que les circumstàncies del president d'Òmnium no han canviat

Ara
2 min
Jordi Cuixart: “L’independentisme comet  un greu error quan creu  que és l’eix central”

BarcelonaLa Sala d’Enjudiciament del Tribunal Suprem ha tornat a desestimar un recurs de la defensa del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que demanava la seva llibertat provisional. En una resolució individual, recollida per l'ACN, la sala considera que no han canviat les circumstàncies per revocar la presó provisional que pateix el líder d’Òmnium i, per tant, manté la presó provisional. És el segon cop que la Sala d’Enjudiciament del Suprem rebutja la petició de la defensa de Jordi Cuixart demanant la seva llibertat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president d'Òmnium va presentar un recurs a principi d'agost al·legant que mantenir-lo a la presó era una "clara vulneració dels drets humans" –tal com recull l'agència Efe–. Cuixart remarcava, tal com van fer la resta de presos polítics, que s'havia produït un "nou context" amb el relleu al capdavant de la Fiscalia General de l'Estat i també amb la resolució de l'Audiència de Scleswig-Holstein d'Alemanya que rebutjava lliurar Carles Puigdemont per rebel·lió. L'únic delicte, de fet, que el magistrat instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, atribueix a Cuixart per la protesta del 20 de setembre davant la seu d'Economia i la mobilització popular que hi va haver en el referèndum de l'1 d'octubre.

Des que Llarena va dictar el processament dels dirigents independentistes, ara és la sala del Tribunal Suprem qui resol els recursos que presenten. De fet, no és el primer. Recentment va denegar la llibertat a l'exconseller d'Interior Joaquim Forn al·legant el mateix: que hi ha la mateixa situació que el 2 de novembre, quan va ingressar en presó preventiva a Estremera (Madrid). Forn havia demanat la llibertat provisional tenint en compte l'estat de salut de la seva mare.

Els magistrats, en aquella ocasió, es van aferrar als mateixos arguments que havia esgrimit fins ara Llarena: que hi ha risc de fuga i de reiteració delictiva. Ara bé, van evitar entrar en el fons de la qüestió per no contaminar-se de cara el judici oral, ja que és la mateixa sala que ha de jutjar els líders independentistes i ha d'abstenir-se de pronunciar-se sobre la qüestió abans.

Un dels motius que les defenses dels presos polítics van esgrimir en les recusacions contra bona part dels magistrats que formen la sala va ser que alguns van participar en la decisió d'admetre la querella del fiscal general de l'Estat per rebel·lió. Un fet que, segons els advocats, els incapacita per mantenir la imparcialitat durant el judici.

stats