Política 08/10/2018

Tret de sortida de Susana Díaz al ral·li electoral espanyol

Convoca eleccions per al desembre i converteix de nou la comunitat en banc de proves de la política espanyola

Dani Sánchez Ugart
2 min
Ciutadans trenca amb Díaz i l’aboca a l’avançament electoral

MadridLa presidenta andalusa, Susana Díaz, ha anunciat aquest dilluns la convocatòria d’eleccions per al 2 de desembre per “donar estabilitat” a la seva comunitat. L’avançament dels comicis es donava per descomptat des que Cs va trencar el pacte de govern, fa unes setmanes, i situarà la data com l’inici d’un ral·li electoral a Espanya, amb fins a sis eleccions clau en menys d’un any si s’anticipen les espanyoles i catalanes, un escenari gens descartable. Com el 2015, Andalusia serà el banc de proves per mesurar l’abast dels moviments tectònics a la política espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Díaz s’assegura, d’una banda, que les eleccions arribaran abans de la sentència del cas dels ERO, de presumpta corrupció a la Junta d’Andalusia. A més, anirà a les urnes aprofitant la inèrcia positiva que encara arrossega el president espanyol, Pedro Sánchez. Per últim, es garanteix que unes eventuals eleccions espanyoles no coincidiran amb les andaluses (un dels escenaris que es plantejava Sánchez, rival intern, si havia d’avançar eleccions), una opció que obria l’amarga possibilitat que fes més bon resultat a casa que ella, cosa que s’ha volgut estalviar.

Tot i que el president i els membres del govern espanyol insisteixen que Sánchez vol esgotar el mandat, i arribar, per tant, fins al 2020, la dificultat per teixir pactes d’estabilitat ha provocat que a la Moncloa, i sobretot al PSOE, es plantegin possibles escenaris electorals, sobretot si no s’aproven els pressupostos, una eventualitat que aquest dilluns va guanyar possibilitats després que Podem amenacés de no votar els comptes del PSOE. La formació lila havia quedat apartada del focus, després del preacord que van tancar Pablo Iglesias i Sánchez a la Moncloa, que permetia donar per fet el seu suport a l’estabilitat del govern, i aquest focus l’havia atret l’independentisme, posant en qüestió el suport a l’estabilitat del govern espanyol. Aquest dilluns el secretari d’organització de Podem, Pablo Echenique, va voler corregir-ho afirmant que de moment estan en el “no” pel que fa als comptes.

Les opcions electorals a l’Estat amb més números després de l’avançament andalús passen a hores d’ara per fer coincidir els comicis amb les europees, municipals i autonòmiques de finals de maig. Això posaria fins a sis urnes a les comunitats insulars, un escenari inèdit a Espanya. Però el fet que hi hagi europees impossibilita la convocatòria de comicis que afectin tot Espanya tres mesos abans i després de la data. Això vol dir que Sánchez només podria convocar eleccions fins al febrer, i aquest escenari no és ben vist a la Moncloa perquè coincidirà amb el judici del Procés. El segon escenari amb més números si Sánchez no aprova els comptes és convocar-les al setembre, tot i que la setmana passada fonts de la Moncloa apuntaven a la preferència per fer coincidir cites electorals.

stats