Política 02/09/2019

El TSJC jutjarà Torra el 25 i 26 de setembre per mantenir els llaços grocs als edificis públics

La fiscalia demana un any i vuit mesos d'inhabilitació per al president

Montse Riart
2 min
El jutge que investiga Torra pels llaços grocs insta les parts a demanar més proves abans de tancar el cas

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fixat data ja al calendari per jutjar per desobediència el president de la Generalitat, Quim Torra, per mantenir els llaços grocs als edificis públics catalans durant la campanya electoral, tot i les advertències de la Junta Electoral Central (JEC): segons ha informat l'alt tribunal, el judici es farà el 25 i 26 de setembre.

La fiscalia demana un any i vuit mesos d'inhabilitació per a Torra, per a l'exercici de funcions de govern o de càrrec públic d'àmbit local, autonòmic, estatal o europeu, per desobeir "deliberadament" la JEC, així com una multa de 30.000 euros. El ministeri públic es va querellar contra el president el 27 de març, per ordre de la Fiscalia General de l'Estat, tot i que el Govern va retirar 'in extremis' els llaços. La querella assegurava que els advertiments eren "clars" i retreia a Torra que substituís inicialment la pancarta amb el llaç groc del Palau de la Generalitat per una altra simbologia.

Més enllà d'aquest fet, la fiscalia també entrava a fer una valoració de la simbologia dels llaços, assegurant que es tractava d'un símbol de caràcter "ideològic i partidista" que només representa "els postulats d'una part de la societat" catalana. A banda de la la fiscalia, també el partit ultra Vox es va querellar contra Torra.

Torra va declarar davant del TSJC el 15 de maig. Va admetre haver desobeït però va apel·lar als drets humans i va rebutjar l'autoritat de la JEC, assegurant que l'organisme no està per sobre de la presidència de la Generalitat.

Proves

En el seu escrit fixant la data del judici, la sala que jutjarà Torra també ha rebutjat que declarin al judici com a testimonis els 12 vocals de la Junta Electoral Central que havia demanat interrogar la defensa de Torra.

Reaccions

Poc després que s'hagin fet públiques les dates en què el Tribunal Superior de Justícia pretén jutjar el president de la Generalitat –i que coincidiran amb el debat de política general–, les reaccions no s'han fet esperar. Una de les primeres ha sigut la de l'advocat de Carles Puigdemont i diputat de JxCat al Congrés de Diputats, Jaume Alonso-Cuevillas. "Que ràpida és la justícia espanyola quan es tracta de perseguir la dissidència política", ha etzibat, irònic, el jurista, que a través del seu perfil de Twitter ha volgut manifestar el seu "suport" a Torra.

El mateix expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha manifestat el seu malestar amb la notícia a través del seu compte de Twitter i ha expressat que "jutjar algú per una pancarta, i més si és algú que té l'aval del Parlament, és incomprensible i descriu perfectament la democràcia espanyola".

En un to similar s'ha pronunciat la diputada de JxCat al Parlament Gemma Geis, que ha titllat de "coincidència forçada" el solapament entre el debat de política general i el judici a Torra "per una pancarta política".

Des de les entitats, l'Assemblea Nacional Catalana ha expressat el seu suport al cap de l'executiu i ha explicat que "mentre l'estat espanyol erosiona drets i llibertats, nosaltres hem de continuar treballant per fer un país que els garanteixi". "La independència és urgent, i la unitat estratègica, necessària", han assegurat.

stats