Política 18/09/2015

TV3 haurà de transmetre els actes dels partits del no

Els professionals lamenten les “ingerències” i recorreran la decisió al Tribunal Suprem

Ara
2 min
TV3 haurà de transmetre els actes dels partits del no

BarcelonaUna setmana després de l’Onze de Setembre, el conflicte per la retransmissió de la Via Lliure que va fer TV3 continua obert. L’últim episodi el va protagonitzar ahir la Junta Electoral Central (JEC), que va desestimar el recurs presentat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) contra els criteris de compensació als partits que no van assistir a la mobilització de la Diada. I no només això. També va instar TV3 a retransmetre actes de campanya de les forces afectades. D’aquesta manera, l’òrgan administratiu va tornar a donar la raó a Catalunya Sí que es Pot, Unió, el PSC, el PP i Ciutadans, que van rebutjar l’oferta de TV3 de participar diumenge passat en un espai informatiu de tres hores amb entrevistes als candidats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al document emès ahir per la JEC s’hi deixa clar que la CCMA no pot “imposar unilateralment” les mesures compensatòries a les candidatures afectades, i que l’òrgan al qual correspon aquesta decisió és l’administració electoral. Amb tot, la JEC considera “raonable” que, per compensar la “desigualtat” produïda, es retransmeti “durant el temps que proporcionalment correspongui actes de campanya electoral de cada candidatura”. Tot i emetre la seva opinió, però, l’òrgan va aclarir que el format concret de la compensació està en mans de la Junta Provincial de Barcelona, que també haurà de garantir el compliment efectiu de les mesures.

Algunes de les formacions no independentistes, com Catalunya Sí que es Pot i el PSC, ja havien plantejat a TV3 que retransmetés mítings de campanya per compensar-los. Ara la majoria ja tenen les seves peticions. El PSC demana que es cobreixi la Festa de la Rosa de Gavà, una de les cites més multitudinàries de la militància socialista, que se celebra diumenge. Per la seva banda, el PP vol que es retransmeti el seu acte central de campanya a Badalona, Ciutadans el seu acte central al Fòrum de Barcelona i Unió la Festa de la Família que organitzen.

“Estat d’excepció informatiu”

El Col·legi de Periodistes va emetre un comunicat en què va qualificar la situació creada per la JEC d’“estat d’excepció informatiu”. Per la seva banda, els consells professionals de Televisió de Catalunya (TVC) i Catalunya Ràdio van denunciar que “s’han sobrepassat tots els límits en ingerències i hipocresies”. Els consells professionals van lamentar que el sistema de blocs hagi arribat aquest any “al límit de l’esperpent” i van titllar la mesura d’“insòlita i sense precedents”, en què els partits polítics “dicten a la carta la programació dels mitjans de comunicació”. És per això que exigeixen “l’oportunitat de treballar amb criteri professional”, i van anunciar que recorreran la decisió al Tribunal Suprem.

stats