Política 09/05/2018

Felip VI agraeix al president de l'Eurocambra la seva "ferma defensa" de la democràcia i l'estat de dret

Antonio Tajani rep el XII Premio Europeo Carlos V de mans del rei d'Espanya

Laia Forès
2 min
El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, rep el premi en mans del rei Felip VI al Reial Monasteri de Yuste.

Brussel·lesAl president de l'Eurocambra, el conservador italià Antonio Tajani, li plouen els premis espanyols. L'últim l'ha rebut aquest dijous: és el XII Premio Europeo Carlos V, que atorga la Fundación Academia Europea de Yuste. Durant el lliurament del premi al reial monestir de Yuste, a Extremadura, el rei Felip VI ha agraït a Tajani la seva "ferma defensa" de la democràcia i l'estat de dret com a "garantia del model de convivència", en clara al·lusió a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els últims mesos Tajani no ha dubtat a situar-se al costat de les tesis del govern espanyol en tot allò que té a veure amb el procés sobiranista de Catalunya. És el líder de les institucions comunitàries que s'ha mostrat més bel·ligerant contra el moviment independentista.

En el seu discurs a Yuste, l'italià –membre del Partit Popular Europeu (EPP)– ha assegurat que "davant de populistes i nacionalistes que no respecten ni les lleis ni els ciutadans", la Unió Europea ha de lluitar contra aquesta i altres "amenaces" de manera "proactiva" i defensar l'estat de dret.

Gran amic d'Espanya

Tajani ha justificat que "la llibertat, la democràcia, l'estat de dret i el respecte als drets humans són els valors que han fet d'Europa la regió "més lliure i pròspera del món". "Per això hem de reafirmar-los davant dels egoismes nacionalistes i els que volen aixecar fronteres i destruir la nostra convivència", ha afegit. El rei, per la seva banda, ha subratllat que el president de l'Eurocambra és un "gran amic d'Espanya".

El premi, que reconeix la trajectòria de l'italià per "la seva contribució a la convivència entre pobles i l'entesa entre les institucions", és el quart guardó que Tajani recull en pocs mesos a l'estat espanyol. La Unió Europea va rebre a finals d'octubre el premi Princesa d'Astúries a la concòrdia, que Tajani va recollir acompanyat del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el del Consell Europeu, Donald Tusk.

El president del Parlament també va rebre a principis del 2018 a Sevilla el premi Alberto Jiménez-Becerril contra el terrorisme i al maig va recollir el premi "al seny" que li va atorgar Societat Civil Catalana.

stats