Política 03/10/2018

Torra: "He vingut a fer la República Catalana. El dia que vegi que no puc fer això, plegaré"

El president, al PP: "Això és el Parlament, no el Valle de los Caídos"

Núria Orriols
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha respost aquest dimecres a les intervencions dels líders dels grups parlamentaris, reafirmant-se en el fet que el judici contra els dirigents de l'1 d'Octubre serà un "punt d'inflexió": "Jo dic la veritat, la meva veritat. No acceptaré les sentències, defenso que si es produeixen seran un punt d'inflexió i els ciutadans sabran què fer i nosaltres també [...]. Vindrem al Parlament i proposarem les mesures que calguin". D'aquesta manera, Torra ha contestat a la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, que ha avisat el president asseverant que ell serà el "responsable" del que passi a Catalunya. I ha afegit, dirigint-se a la CUP: "Jo he vingut a fer la República, el dia que vegi que no puc plegaré".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir, de fet, Torra va apuntar que una condemna als líders independentistes serà la "causa justa" que "legitimarà" la independència de Catalunya. Aprofitant la referència al judici, Torra ha denunciat l'última decisió del Suprem, que aquest dimecres ha tornat a rebutjar la llibertat de tots els presos polítics. "No sé si part d'aquesta cambra podran mirar als ulls als presos polítics quan surtin", ha considerat, dirigint-se a la cap de l'oposició.

Tal com ja va fer l'expresident Carles Puigdemont, l'actual cap de l'executiu ha optat per respondre conjuntament a l'oposició i no fer-ho de manera individual a cada grup, tal com havien fet anteriorment els presidents.

En la resposta a Arrimadas, Torra també ha repassat l'evolució de l'economia catalana, que ha remarcat que és la que "més ha crescut" dins l'estat espanyol malgrat el Procés. Alhora, ha dit que la taxa d'atur "no ha parat de baixar" des del 2013. El president, davant les crítiques de l'oposició a la falta de recursos en justícia social, s'ha referit al dèficit fiscal per defensar que amb la independència la Generalitat tindria més diners. "No volem la independència només per la bandera, la volem per tenir una millor educació, hospitals i les pensions de la nostra gent gran", ha expressat el president.

A Iceta, li ha recordat que abans el PSC reclamava fer una consulta pactada a Catalunya i fins i tot ha citat declaracions del líder, Miquel Iceta, defensant que "en democràcies avançades" s'han de poder fer referèndums sobre la independència. "Ja no ho pensa?", ha preguntat Torra al cap de files socialista, visiblement indignat. Tot i així, el president s'ha compromès amb Iceta a continuar dialogant i a convocar la "taula de diàleg" amb tots els líders dels grups parlamentaris per retre comptes sobre les converses amb el govern espanyol i discutir sobre el conflicte a Catalunya.

D’altra banda, el president ha retret a la líder dels comuns al Parlament, Jèssica Albiach, que critiquin que els independentistes tenen "pressa". "¿No tenen pressa vostès perquè els presos surtin de la presó? ¿No tenen pressa per exercir l'autodeterminació?", li ha preguntat Torra, mostrant-se “sorprès” de la cautela d'un partit "d'esquerres". "No és el que espero jo", ha afirmat.

Torra ha sigut especialment dur amb el portaveu del PP, Alejandro Fernández, a qui ha acusat de fer un discurs "troglodita". "Això és el Parlament, no el Valle de los Caídos", ha dit Torra, comparant el popular amb un autoritari.

La resposta de l'oposició

La intervenció del president no ha convençut els líders de l'oposició, que han seguit criticant Torra per fer un discurs que, a parer seu, només va dirigit als independentistes i que divideix la societat. Iceta ha contestat que "intentar crear un estat fora de la llei i sense el suport de la majoria de la ciutadania crea fractura", tot i que s'ha obert a "parlar de tot". Arrimadas, que ha tret una bandera espanyola al llarg del seu discurs, ha dit: "Aquesta bandera representa un país democràtic de la UE, un país de ciutadans lliures i iguals. Ni vostè ni els comandos separatistes la faran desaparèixer". La 'performance' ha provocat la resposta del líder socialista, que ha retret a Ciutadans que no s'apunti al diàleg, mantenint-se en el "conflicte".

Albiach ha retret a Torra que critiqui la posició dels comuns quan no hi ha un acord estratègic entre les forces independentistes: "Parlin entre vostès. Aquesta situació de manca de rumb, d'improvisacions i de contradiccions és insuportable per al país". La CUP, per la seva banda, ha retret al president que no hagi fet "cap proposta social".

Alejandro Fernández (PP), visiblement ofès per les paraules del president, ha contestat: "El que li agrada és la imposició, que obeeixin el que vostè diu".

stats